Deputatul-maratonist. Cum a depus un clujean proiecte de lege pe bandă rulantă

Deputatul-maratonist. Cum a depus un clujean proiecte de lege pe bandă rulantă
50 de iniţiative legislative, 60, poate o sută. Un deputat clujean a depus însă nici mai mult, nici mai puţin decât 400 de proiecte de lege şi se află astfel departe în vârful clasamentului, cu iniţiative legislative cât patru deputaţi la un loc.

Se află acum la al doilea mandat, iar până acum a depus în total 397 proiecte legislative, fără să punem la socoteală interpelările în plen. Cu acest scor, deputatul clujean Mircia Giurgiu (independent) este de departe cel mai prolific parlamentar din actualul legislativ. Al doilea în clasament este ieşeanul Tudor Ciuhodaru, cu 177 proiecte legislative depuse, şi Mircea Groşanu cu 143. Dintre cele aproape 400 de iniţiative legislative propuse de Giurgiu, jumătate - 190 - au fost respinse definitiv.

În schimb 43 au ajuns deja legi şi au fost publicate în Monitorul Oficial, în vreme ce marea majoritate se află  în diverse stadii de analiză în camerele Parlamentului. Câteva dintre proiectele lui Giurgiu transformate în lege sunt cele privind interzicerea cămătăriei, înfiinţarea Camerelor Agricole sau legea prin care bibliotecile să poată avea venituri proprii şi să se înscrie la fonduri europene. "Până acum bibliotecile aveau bani de la bugetul de stat şi tot ce încasau trebuiau să predea. Când era vorba de înscrieri la fonduri europene, era necesară cofinanţarea, dar bibliotecile nu aveau venituri şi deci nu puteau participa", explică el.

Giurgiu spune că a scris două proiecte de lege, ce ulterior au fost şi transformate în legi şi publicate în Monitorul Oficial, ce se referă mai mult la clujeni. "Primarul din Turda, Tudor Ştefănie, m-a rugat să-l ajut cu un teren pentru adezvolta staţiunea Salina Turda. Am făcut proiectul de lege, l-am susţinut şi a fost adoptat. 23 de hectare care au trecut de la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, în administrarea Consiliului Local Turda", a explicat Giurgiu. Cât priveşte al doilea proiect de lege, acesta se referă la locuitorii din munţii Apuseni. "Iniţial în legea infracţiunilor silvice era prevăzut ca avizul de însoţire a mărfii să fie valabil 24 de ore, dar dacă moţii plecau din Apuseni în Oltenia sau Banat dura mai mult, expira avizul şi putea fi confiscată marfa. Am cerut modificarea legii şi valabilitatea a crescut la 72 de ore", a spus parlamentarul.

De altfel, iniţiativele sale legislative sunt din cele mai diverse: agricultură şi silvicultură, educaţie, juridic, finanţe şi fiscalitate, economie şi comerţ, mediu, protecţie socială, dezvoltare regională sau protecţia animalelor.

Mai importantă decât numărul iniţiativelor legislative depuse e calitatea, crede preşedintele Pro Democraţia, Cristian Pîrvulescu.

"Eu cred că un parlamentar cu doar trei iniţiative bune într-o sesiune îşi face datoria", spune el. "Dacă e expert în domeniu şi rezultatul e o lege, acesta e un lucru bun; dar domnul Giurgiu e sindicalist de origine, ca urmare domnia sa are o obişnuinţă, şi a contat foarte mult asta. Activitatea sa vine foarte mult din modul în care a abordat ca sindicalist viaţa politică, înainte de a fi parlamentar. Majoritatea acţiunilor sale sunt interpelări sau încercări de a ameliora legislaţia existentă, plus susţinerea iniţiativelor altor colegi".

Pîrvulescu spune că, deşi crede mai mult în specializarea parlamentarilor, "important e ca cei care pornesc demersul să fie specialişti", există politicieni, "şi cred că e cazul domnului Giurgiu", care sunt abordaţi de diverse grupuri de iniţiativă. "Sunt uşor de abordat, ca urmare grupurile de iniţiativă preferă să se îndrepte spre ei şi să-i roage să introducă în parlament aceste iniţiative,
şi aici au contat foarte mult calităţile de sindicalist", explică Pîrvulescu.

Giurgiu se mai remarcă cu ceva, în afară de numărul mare de iniţiative legislative: ziuadecj.ro a arătat că, deşi primeşte maşină de serviciu şi are un şofer la dispoziţie, Giurgiu preferă să folosească troleibuzul şi autobuzul ca să se deplaseze în oraş.

Cifrele lui Giurgiu: 312 luări de cuvânt în 168 şedinţe, 110 declaraţii politice, 397 propuneri legislative iniţiate - din care 190 respinse definitiv - şi nu mai puţin de 1.316 întrebări şi interpelări, 93% prezenţă la vot în ultimul mandat.

Etichete
Comenteaza