Deputatul Moisin anunță noi măsuri pentru ca românii să plătească mai puțin la gaze și curent

Deputatul Moisin anunță noi măsuri pentru ca românii să plătească mai puțin la gaze și curent

După explozia prețurilor la energia electrică și gaze din ultimele luni, liberalii caută soluții pentru ca facturile cetățenilor să fie cât mai mici.

Deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, a susținut, vineri, o conferință de presă, în care a vorbit despre noile măsuri adoptate de liberali în ultimele zile.

„Vreau să vorbesc despre situația prețurilor din energia electrică și gaze, respectiv soluțiile găsite de PNL în cursul acestei săptămâni, pentru a interveni ca atât consumatorii casnici, cât și companiile, să fie protejate. Legea consumatorului vulnerabil este în vigoare și își va produce efectele începând cu 1 noiembrie, dar pentru că prețurile au crescut atât de mult s-a constatat faptul că soluția nu este suficientă.

Așa că, în cursul acestei săptămâni, la Senat, s-au găsit soluții pe care le vom prelua și la Camera Deputaților. Este vorba despre un proiect de lege, iar senatorii PNL au introdus câteva amendamente pe care le vom susține și la Camera Deputaților. Sunt soluții suplimentare, care nu sunt alternative, ci cumulative”, a declarat Moisin.

Potrivit parlamentarului clujean, printre acestea sunt: majorarea sumelor plătite de la bugetul de stat în contul facturilor pentru consumatorii casnici, plafonarea preţului, exceptarea de la plată a certificatelor verzi, şi a accizei, precum şi reducerea TVA.

Așadar, preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii casnici, la cel mult 1 leu kWh, din care componenta de preţ a energiei electrice va fi în valoare de maxim 0,525 kWh.

De asemenea, preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preţ al gazelor naturale va fi în valoare de maximum 0,250 lei/kWh.

Totodată, pentru IMM-uri se dorește aplicarea unei cote reduse a taxei pe valoarea adăugată de 5% asupra bazei de impozitare pentru furnizarea energiei electrice/gazelor naturale la clienţii finali.

„Mai vorbim și de acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componenţei preţului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale. Măsura se aplică în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

Cam asta s-a decis la Senat în această săptămână. În funcție de agenda Parlamentului referitoare la învestirea noului Guvern, cred că săptămâna viitoare vom putea dezbate propunerea legislativă la Camera Deputaților și să o adoptăm”, a mai adăugat Radu Moisin.

Comenteaza