Diaspora moldoveană votează duminică şi la Cluj. „Va fi un vot pro-european"

Diaspora moldoveană votează duminică şi la Cluj. „Va fi un vot pro-european
Peste 2000 de cetăţeni din Republica Moldova care studiază sau locuiesc în România sunt aşteptaţi să voteze duminică, 30 noiembrie, la Cluj, în cadrul alegerilor parlamentare, care vor decide viitorul pro-european sau pro-rus al fraţilor de peste Prut.

 

Secţia de vot de la Cluj va fi organizată la Casa de Cultură a Studenţilor, în sala Transilvania, şi va fi deschisă între orele 7 şi 21.

Preşedintele Grupului de Iniţiativă Basarabeană din Cluj, Maxim Eni, a declarat pentru ZIUA de CLUJ, că sunt aşteptaţi la vot circa 1000 de studenţi din centrul universitar Cluj, 600 de mioldoveni care s-au stabilit în Cluj dar şi aproximativ 400 de moldoveni din alte judeţe, tinând cont de faptul că la Cluj este singura secţie de votare din Nord Vestul României pentru cetăţenii moldoveni.

„Sunt aşteptaţi la Cluj studenţi şi elevi cu drept de vot din Târgu Mureş, Baia Mare şi parţial din Oradea şi Sibiu, deoarece o parte dintre aceştia vor merge probabil şi la Timişoara şi Braşov", spune Maxim Eni.

Ministerul Transporturilor din România a venit în sprijinul cetăţenilor moldoveni care vor să voteze şi locuiesc în alte oraşe decât cele în care sunt organizate secţii de votare.

Elevii și studenții, cetățeni moldoveni, care studiază în România și au drept de vot, pot beneficia de o călătorie dus-întors gratuită cu trenurile InterRegio - clasa a doua, către și dinspre Bucureşti, Iași, Galați, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Bacău și Suceava, orașe în care vor fi deschise secții de votare pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova care se vor desfășura în data de 30.11.2014 .Elevii și studenții care aleg să beneficieze de această facilitate trebuie să prezinte la casele de bilete din stații și agenții de voiaj actul de identitate, care să ateste calitatea de cetățean al Republicii Moldova, și carnetul de elev/student. Facilitatea va fi acordată doar în zilele de 29 și 30 noiembrie 2014, iar biletele eliberate vor fi obligatoriu nominale și dus-întors", se arată într-un comunicat de presă al ministerului Transporturilor.

Maxim Eni a mai afirmat pentru ZIUA de CLUJ că cetăţenii moldoveni vor putea vota cu paşaportul. Eni mai spune că vor putea vota inclusiv cetăţenii moldoveni care au paşaportul expirat şi care n-au mai fost în Republica Moldova de mai mulţi ani. Preşedintele Grupului de Iniţiativă Basarabeană din Cluj spune că, toţi cei care se vor prezenta la urne la Cluj, vor semna că nu au mai votat şi că nu vor mai vota în altă secţie.

Întrebat de ZIUA de CLUJ spre cine crede că se vor îndrepta voturile basarabenilor din Cluj, Maxim Eni a declarat:

"În mare parte, cred că atât în Cluj, cât şi în ţară, va fi un vot masiv pentru actuala alianţă pro-europeană din care fac parte Partidul Liberal Democrat din Moldova (n.red. condus de Vlad Filat), Partidul Liberal (n.red. condus de Mihai Ghimpu) şi Partidul Democrat din Moldova ( n.red. condus de Marian Lupu), iar partidele de stânga vor lua un procent foarte mic."

Bătălia politică între partidele pro-europene şi comuniştii lui Voronin (PCRM) şi partidele de stânga se anunţă foarte strânsă la votul de duminică.

Cinci formaţiuni politice ar putea intra în Parlament în urma alegerilor legislative din 30 noiembrie din Republica Moldova, arată sondajul realizat la comanda agenţiei IPN. PCRM ar obţine 19,6 la sută, fiind urmat de PLDM (liberal-democraţi) 17,2 la sută, PDM (democraţi) cu 14,2 la sută, Partidul Patria cu 8,7 la sută şi Partidul Liberal, cu 8,5 la sută. PSRM (Partidul Socialist din R.Moldova) se apropie de pragul electoral cu 5,3 la sută, în timp ce numărul indecişilor a scăzut uşor la 9,6 la sută, potrivit Mediafax.

Totodată, sondajul arată că cetăţenii moldoveni sunt încă indecişi între Rusia şi Europa. Astfel, 44 la sută dintre respondenţi consideră că Republica Moldova ar trebui să se apropie mai mult de Occident sau Europa, iar 43 la sută optează mai degrabă pentru apropierea de Rusia.

 

 

 

Comenteaza