Discuţiile pe buget continuă. Dragnea, faţă în faţă cu primarii: "Am venit să ascult"

Discuţiile pe buget continuă. Dragnea, faţă în faţă cu primarii: "Am venit să ascult"
| Foto: facebook.com

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, participă,  alături de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la şedinţa Asociaţiei Municipilor din România unde s-au reluat discuţiile despre buget.

Participarea lui Dragnea, alături de Eugen Teodorovici, la discuţiile cu AMR, vine după ce liderii coaliţiei PSD-ALDE au avut, miercuri la Parlament, o a treia întrevedere pe tema bugetului de stat pentru 2019.

"Am venit să ascult", a declarat Liviu Dragnea, la intrare, întrebat fiind dacă are vreo soluţie pentru problemele primarilor.

Referitor la buget, Guvernul ar avea în lucru varianta de a distribui către administraţiile locale cote părţi din impozitul pe venit au spus surse politice, pentru Mediafax.

Potrivit surselor, în cadrul discuţiilor despre bugetul pentru 2019, în ceea ce priveşte sumele pentru administraţiile locale, a fost abordat modul de repartizare a sumelor colectate din impozitul pe venit la nivelul fiecărui judeţ.

Astfel, Guvernul ar avea în vedere următoarea variantă de lucru: 60% din impozitul pe venit sa fie direcţionat catre primarii, 15% din impozitul pe venit sa fie direcţionat către consiliile judeţene, 20% din impozitul pe venit sa fie direcţionat in vederea echilibrării bugetelor locale şi 5% din impozitul pe venit sa fie direcţionat in mod egal către judeţe de către ministerul Finanţelor.

Primarii spun că Guvernul le dă bani cu o mână, dar cu cealaltă le ia

Primarul Emil Boc a vorbit, marți dimineața, la Realitatea FM Cluj, despre cum încearcă Guvernul PSD să păcălească primăriile de municipii, promiţându-le mai mulţi bani, dar, în acelaşi timp le pune în cârcă cheltuielile cu asistența socială.

"Din nefericire finanțarea se deteriorează de la an la an. Primul mesaj pe care îl avem acum în urma primei runde de negociere - cu o mână ni se dă, cu o mână ni se ia. Anul trecut proiectul de buget al Clujului a fost văduvit cu 28 de milioane de euro. (...) Ultima ofertă a guvernanților a fost să crească la 60% suma care se întoarce din impozitul pe venit la municipii, de la 43 la 60%. Ceea ce la prima vedere pare un progres. Dar, au spus ei, vă mai punem în cârcă să plătiți asistența socială. 90% era plătită de la bugetul de stat nu din bugetul local. O pierdere de aproximativ 10 milioane de euro pentru Cluj, atât ne costă asistență socială care până acum era plătită de Guvern", a spus Emil Boc. 

Edilul Clujului a mai spus că speră ca parlamentarii de la Cluj să-i fie alături pentru ca resursele financiare ale municipiului să nu fie diminuate.

"Urmează să ne batem și în Parlament pentru ca resursele financiare să nu fie diminuate de la Cluj și sper ca și parlamentarii de Cluj să ne susțină", a adăugat primarul.

Potrivit unor surse, Guvernul ar urma să adopte bugetul pentru acest an, în şedinţa de vineri, premierul Viorica Dăncilă fiind plecată, miercuri şi joi, la Bruxelles.

Comenteaza