Video Eurodeputatul Daniel Buda: „Importurile de cereale din Ucraina, în România, vor rămâne blocate pentru 30 de zile”

Eurodeputatul Daniel Buda: „Importurile de cereale din Ucraina, în România, vor rămâne blocate pentru 30 de zile”
| Foto: Facebook.com/Daniel Buda

Decizia referitoare la exportul de cereale și oleaginoase din Ucraina, pe teritoriul țării noastre, a fost luată de către miniștrii Agriculturii din cele două țări.

România va importa cereale din Ucraina pe bază de licență, așadar Ucraina nu va putea exporta cereale în România timp de minim 30 de zile, licențele neputând fi emise într-un timp atât de scurt. După aceste 30 de zile, exportatorii licențiați din Ucraina vor putea vinde marfa doar unor importatori licențiați din România, care nu vor putea fi decât producători agricoli sau procesatori.

Europarlamentarul Daniel Buda, care este vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare regională (AGRI), a vorbit, la ZIUA LIVE, despre acest subiect.

Cred că această soluție pe care a găsit-o Guvernul României legat de această problemă este una solomonică, aș putea spune. În această perioadă de 30 de zile sunt blocate orice importuri din Ucraina. Dacă se doresc ca aceste cereale să fie exportate în România din Ucraina trebuie să fie supuse unui proces de licențiere.

Ne asigurăm că aceste cereale vor ajunge doar acolo unde este nevoie, în speță în sectorul zootehnic. Aș face un apel pentru a susține fermierii români și să nu-i lăsăm cu cerealele în silozuri și să cumpărăm din altă parte. Poate uneori prețul este mai mare, dar calitatea cerealelor importate nu este la același nivel.

Pe mai departe, solicităm compensații financiare pentru pierderile de venit pe care fermierii din România le-au avut ca urmare a faptului că suntem parte la acest război din Ucraina și importurile de cereale ne-au afectat foarte mult viața. Comisia Europeană spune că nu prea găsește resurse financiare, dar este de datoria noastră să cerem în continuare asta”, a declarat, la ZIUA LIVE, Daniel Buda.

Grupul PPE din Parlamentul European rămâne în centrul vieții agricultorilor din România și nu numai!

Comenteaza