Eurodeputatul Daniel Buda, în problema dublului standard alimentar: Un Registru Electronic Unic de Evidență, o necesitate

Eurodeputatul Daniel Buda, în problema dublului standard alimentar: Un Registru Electronic Unic de Evidență, o necesitate
Daniel Buda, europarlamentar PPE | Foto: © European Union - Source: EP

Eurodeputatul clujean, Daniel Buda,  consideră că realizarea unui Registru Electronic Unic de Evidență a produselor devine o necesitate în vederea combaterii standardului dublu la alimente în Uniunea Europeană.

"Calitatea alimentelor în Uniunea Europeană este promovată prin politici orientate spre informarea cât mai bună a consumatorilor cu privire la ingredientele folosite, metodele de fabricație utilizate și a caracteristicilor speciale oferite de caracterul regional al produselor fabricate pe teritoriul Statelor Membre. Însă, calitatea poate reprezenta o noțiune extrem de subiectivă atunci când aceasta nu are în vedere un referențial public de analiză", spune Daniel Buda.

Europarlamentarul susţine că, prin etichetare, doar o parte din informațiile prezente în standardele de firmă specific produselor sunt prezentate de către producători spre informare consumatorilor şi că, în acest moment, producătorii au obligaţia de a prezenta autorităţilor standardelele de fabricație pentru analizarea parametrilor produsului comercializat, doar la cerere.

"Creșterea transparenței informațiilor de la producător către consumator prin publicarea standardelor de fabricație pentru produsele comercializate în fiecare țară europeană reprezintă un prim pas spre o mai bună informare, iar realizarea unui Registru Electronic Unic de Evidență a produselor poate fi soluția. Astfel, toate părțile interesate vor avea acces la informație, consumatorii putând decide asupra achiziției produselor bazându-se pe informații reale", spune Buda.

Europarlamentarul anunţă că, în baza procedurilor parlamentare de care dispune, a solicitat Comisiei Europene să îi comunice "dacă are în vedere înființarea unui asemenea instrument la nivelul UE care va veni în sprijinul consumatorilor și va fi un mijloc eficient de combatere a standardelor duale și, implicit, a concurenței neloiale''. 

Comenteaza