Europarlamentari europeni, la Cluj, despre birocraţia în accesarea fondurilor UE: "30% se datorează Bruxelles-ului şi 70% ţărilor membre"

Europarlamentari europeni, la Cluj, despre birocraţia în accesarea fondurilor UE:
Europarlamentarul clujean Daniel Buda şi alţi membri ai Comisiei de Dezvoltare Regională a Parlamentului European au prezentat miercuri după amiază concluziile vizitei de trei zile pe care o delegaţie a acestei comisii a făcut-o la Cluj.

Europarlamentarul german Joachim Zeller (PPE), vicepreședinte al Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European, a declarat miercuri, la Cluj, că oraşul nostru s-a dezvoltat foarte bine după aderare şi că fondurile europene au fost folosite aici eficient în cercetare şi în incubatoare de afaceri care permit tinerilor să găsească un loc de muncă bine plătit.

Europarlamentarul PPE a criticat însă ritmul lent de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune, ceea ce ar putea avea consecinţe negative pe viitor pentru România.

Lentoare în accesarea fondurilor europene, bani mai puţini pe viitor

"În ultima vreme am văzut că procesul de absorbție a fondurilor structurale a devenit din ce în ce mai lent, au existat foarte multe întârzieri. Iată că suntem în cel de-al patrulea an al noii perioade de programare și rata de accesare a banilor prin programe și proiecte noi pe noua perioadă a fost în ultimii 3-4 ani foarte lentă. Văd că acum începe din nou să se accelereze, dar adevărul e că ne apropiem de sfârșitul perioadei de programare, următoarea perioadă de programare începe în 2020", a spus europarlamentarul german.

"În faţa UE sunt mari provocări, odată cu ieşirea Marii Britanii, ceea ce va duce la o scădere a bugetului. România primește în această perioadă de programare circa 30 de miliarde de euro, care reprezintă 2% din PIB și este mult pentru România. Dacă vedem că o mare parte din această sumă nu este absorbită sau că au existat dificultăți, atunci evident că acest lucru va avea o influență asupra discuțiilor prin care se încearcă să se decidă cum se continuă politica de coeziune", a mai arătat Joachim Zeller.

Europarlamentarul PPE a a mai afirmat că IMM-urile şi Institutele de cercetare nu ajung la fonduri europene pentru că există o birocraţie foarte mare. Întrebat de presă unde este mai mare birocraţia în accesarea fondurilor, în cerinţele Comisiei Europene de la Bruxelles sau în legislaţia României, Joachim Zeller a răspuns: "Dacă ar fi să vă dau un procent, aş spune că 30 % din birocraţie se datorează Bruxelles-ului şi 70% tărilor membre". Eurodeputatul a explicat că regulamentele din unele ţări membre ajung şi la 15.000 de pagini.

"În Polonia s-au consolidat regiunile , aici aveţi 42 de judeţe slabe"

La rândul său, europarlamentarul olandez Lambert van Nistelrooij (PPE) a criticat faptul că România nu a luat decizii vitale pentru a putea accesa mai uşor fondurile europene, ceea ce alţii au făcut, dând exemplul Poloniei. "În Polonia s-au consolidat regiunile , aici aveţi 42 de judeţe slabe. Ar trebui să vă grupaţi în regiuni, cum este Regiunea de Nord-Vest. (...) Descentralizarea este foarte importantă. Nu aţi reuşit să învăţati de la alţii. În 2002 am făcut un raport şi v-am spus ce să faceţi, dar situaţia este la fel. Dacă nu cheltuiţi banii europeni, vă creaţi singuri probleme", a apreciat europarlamentarul olandez.

"Cine nu vrea descentralizarea?"

Incapacitatea României de a realiza o descentralizare reală a fost abordată şi de eurodeputatul Zeller. "În 2013 am discutat despre descentralizare cu oficialii români. Mă întreb cine nu a vrut descentralizarea? A fost depus un proiect în Parlament dar Curtea Constituţională a respins proiectul. Practic, Parlamentul ar trebui să modifice Constituţia şi atunci proiectul ar fi acceptat şi de Curtea Constituţională", a spus europarlamentarul german.

Europarlamentarul clujean Daniel Buda a declarat că România trebuie să crească ritmul de accesare a banilor europeni. "Am pierdut 3 ani de zile şi o bună oportunitate de a accesa aceste fonduri. Acum statele europene net contributoare (n.red. - care dau mai mulţi bani decât primesc) îşi vor pune întrebarea de ce să mai ofere aceste fonduri, dacă ţările net beneficiare, precum România, nu reuşesc să le absoarbă", a afirmat Daniel Buda.

În perioada 18-20 septembrie, la Cluj-Napoca a avut loc o vizită a delegației Comisiei de Dezvoltare Regională a Parlamentului European. Delegația a fost compusă din aproximativ 30 de persoane, membri ai Parlamentului European, funcționari din cadrul Comisiei Europene și ai Parlamentului European, dar și alți reprezentanți ai comisiei de specialitate din PE. Programul a inclus vizite la centre de cercetare, obiective turistice, dar și la alte proiecte realizate pe fonduri europene.

 

Comenteaza