Fără penali în funcţii publice! Clujenii, chemaţi să dea semnături

Fără penali în funcţii publice! Clujenii, chemaţi să dea semnături
| Foto: USR

Clujenii sunt chemaţi să dea semnături pentru modificărea Constituției prin referendum, astfel încât persoanele cu probleme penale să nu mai poată fi alese în poziții de conducere ale statului sau în administrația publică. 

"Avem de strâns, dragi clujeni, minim 20.000 de semnături (din totalul de 500.000 necesar la nivel național), ca să demonstrăm copiilor noștri și întregii lumi că știm să apelăm la instrumente democratice pentru a ne asigura un viitor mai bun și o societate mai puternică! Vă așteptăm la lansarea inițiativei la nivel local, sâmbătă, între orele 11:00-12:00, cortul personalizat pentru strângerea semnăturilor fiind amplasat pe Bulevardul Eroilor, la “Clopot” (Monumentul Memorandiștilor). Fiecare semnătură contează", transmite  Grupul de iniţiativă "Fără penali în funcţii publice", lansat de Uniunea Salvaţi România (USR) la mijlocul lunii februarie 2018.

Între persoanele care au demarat acest proces se numără: filosoful Mihai Şora, scriitorul Gabriel Liiceanu, avocatul Mihai Badea, juristul Eugen Vasiliu, pianistul Dan Grigore, activistul civic Valeriu Nicolae, Eugen Iancu - preşedintele Asociaţiei Colectiv, Oana Negru - manager juridic la grupul Rezistenţa, Mihai Tudorică - lider al grupului #Rezistenţa, Klaus Fabriţius - membru al Forumului Democrat al Germanilor din România, precum şi alte persoane din domeniul juridic, ingineresc sau IT.

În prezent, integritatea membrilor din Guvern este reglementată prin lege, dar nu şi cea a reprezentanţilor autorităţilor publice locale, deputaţilor, senatorilor şi preşedintelui României.

Noul alineat propus va fi introdus la Art. 37 din Constituţie şi ar urma să reglementeze acest aspect: "(3) Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării".

"Alineatul propus de USR respectă în totalitate Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, pactele şi tratatele internaţionale la care România este parte, jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, recomandările Comisiei de la Veneţia şi concordă cu prevederile similare care se regăsesc în constituţiile unor state europene cu îndelungate tradiţii democratice", se arată într-un comunicat al Uniunii Salvaţi România.

 

Comenteaza