Geoană vrea să „regionalizeze" europarlamentarele

Geoană vrea să „regionalizeze
Fostul lider PSD crede că înlocuirea listei naţionale cu liste regionale ar face alegerile europene mai atractive pentru alegători şi mai motivante pentru organizaţiile de partid.

Mircea Geoană (foto) spune că înlocuirea listei naţionale de candidaţi cu liste regionale ar atrage mai mulţi alegători la urne, pentru că ar vota candidaţi de-ai locului şi ar stimula la o implicare mai mare în campanie organizaţiile care altfel n-ar avea candidaţi cu şanse pe lista naţională. După Victor Ponta a venit şi rândul lui Crin Antonescu să vorbească de amânarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei.

Pe lângă împărţirea României în opt circumscripţii electorale în loc de una singură la alegerile europarlamentare, Geoană a mai propus, tot pentru creşterea atractivităţii în rândul electoratului, introducerea sistemului cu listă deschisă sau semi-deschisă, în care fie cetăţeanul alege candidatul pe care îl doreşte din lista propusă de partidul său favorit, fie stabileşte el ordinea candidaţilor pe listă. Între timp, posibilitatea amânării referendumului pentru revizuirea Constituţiei până anul viitor şi desfăşurarea lui, eventual, simultan cu alegerile prezidenţiale prinde tot mai mult contur după ce şi cel de-al doilea lider al USL, Crin Antonescu a invocat această soluţie drept tot mai probabilă. Amintim că Victor Ponta a vorbit de mai multe ori până acum despre acest scenariu, care pare a-l deranja doar pe Liviu Dragnea care îşi vede, în acest fel, aruncat în aer calendarul potrivit căruia şi dorea regiuni înfiinţate şi cu structuri de conducere funcţionale până la finele acestui an.

Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, n-ar avea nimic împotriva introducerii listelor regionale la alegerile europene de anul viitor. „Ce mi-e mie foarte clar este că, indiferent de formula adoptată, cu listă naţională sau cu liste regionale, fiecare regiune trebuie să fie reprezentată în Parlamentul European şi nu să fie majoritatea mandatelor concentrate în Bucureşti", ,a comentat Lăpuşan. În privinţa amânării revizuirii Constituţiei şi, implicit, a regionalizării, el apreciază că s-ar putea dovedi, până la urmă, un lucru bun pentru valoarea rezultatelor finale ale celor două procese. „Deocamdată o hotărâre finală nu există în acest sens, dar probabil că în acest an nu suntem pregătiţi să face toţi paşii necesari. Putem finaliza aşezat cele două proiecte, le putem trimite în parlament pentru dezbatere, le putem discuta cu toată lumea şi anul viitor putem stabili un calendar pentru transpunerea în practică", a explicat Lăpuşan.

Şeful liberalilor clujeni, senatorul Marius Nicoară, spune că ar susţine propunerea lui Geoană cu listele regionale la europarlamentare. „Poate fi interesantă o astfel de soluţie, cu liste regionale, care, într-adevăr, ar putea fi mai stimulative", a comentat Nicoară. El spune că, într-o asemenea ipoteză, actualul europarlamentar Norica Nicolai ar candida în regiunea de Nord-Vest. „Norica Nicolai este membră a organizaţiei PNL Cluj (recent s-a transferat de la organizaţia PNL Huedin, în organizaţia PNL Floreşti - n.red.), fireşte că ar candida aici", a afirmat Nicoară. Deşi a fost un susţinător al organizării referendumului pentru Constituţie în acest an, chiar şi după decizia Curţii Constituţionale privind păstrarea, anul acesta, a pragului de validare de 50% plus unu prezenţă la vot, în cele din urmă, a admis şi Nicoară că „se poate amâna" până anul viitor.

Propunerile lui Geoană sunt îmbrăţişate şi de vicepreşedintele PDL, senatorul Alin Tişe. „Personal, susţin orice propunere care aduce alegătorul mai aproape de politician, orice sistem care să determine cetăţeanul să aleagă oameni şi nu partide, cum s-a demonstrat că a făcut-o chiar şi în ciuda votului aşa-zis uninominal de la alegerile parlamentare. Susţin inclusiv lista deschisă, lista în care omul stabileşte ordinea candidaţilor, nu partidul, inclusiv listele regionale, toate acestea sunt paşi înainte pentru a apropia politicianul de votant, iar, în mai multe cicluri electorale, cred că e posibil ca oamenii să ajungă să aleagă oameni şi nu partide", a declarat Tişe. El a ironizat din nou demersul USL de revizuire a Constituţiei. „Cum am mai spus, acesta este cel mai mare eşec politic al lui Crin Antonescu şi a sfetnicului său, pseudo-juristul Tudor Chiuariu, care au gândit revizuirea Constituţiei ca pe o răfuială personală cu Traian Băsescu şi nu ca pe Legea Fundamentală a românilor. O vor lăsa pentru la anul pentru că le e frică de referendum. Mă aştept să facă referendum şapte zile, până le iese, ca în Coreea de Nord", a comentat Tişe.

Liderul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente, este singurul care nu agreează propunerile fostului şef al PSD. „Pe de-o parte, dacă schimbi sistemul, nu vor veni mai mulţi cetăţeni la vot, ci vor veni mai puţini, pentru că sistemul cu listă semi-deschisă sau deschisă e mai complicat. În prtivinţa loistelor regionale, pe de-o parte, lista naţională e singura care asigură că fiecare vot se transformă în mandat, singura care asigură reprezentativitate totală, iar, pe de altă parte, când România va fi stat federal, vom putea vorbi de liste regionale, până atunci, nu", a declarat Mate. În schimb, el nu s-a declarat surprins de posibila amânare a revizuirii Constituţiei. „Eram convins că se va amâna din momentul în carte preşedintele şi-a anunţat intenţia de a mai face un referendum şi, mai ales, după ce Curtea Constituţională a spus că prag de 30% nu va putea fi aplicat decât după un an de la intrarea în vigoare a modificării aduse legii referendumului", a comentat Mate.

Comenteaza