Guşă: cele mai mari șanse la Primăria Cluj-Napoca le au Dâncu sau Rus, dar numai dacă renunță la Paszkany

Guşă: cele mai mari șanse la Primăria Cluj-Napoca le au Dâncu sau Rus, dar numai dacă renunță la Paszkany
Consultantul politic Cozmin Guşă, fost ziarist în Cluj, spune că dosarul în care Sorin Apostu a ajuns la închisoare pentru corupţie va scoate în evidenţă situaţii similare şi în alte administraţii locale din Transilvania. Şansele lui Apostu de a candida la următoarele alegeri sunt "infime". În schimb, şanse mari ar avea Vasile Dâncu sau Ioan Rus, însă cu o condiţie.

"Este evident că dosarul e unul solid, pentru că altfel nu s-ar fi ajuns la reţineri pentru 29 de zile, cum s-a ajuns în acest moment. Probabil că rezultatul final va fi imaginea unei caracatiţe infracţionale care din păcate avea ca scop devalizarea bugetelor câtorva administraţii locale, în principal a municipiului Cluj-Napoca, dar şi altele", spune el. Întrebat care sunt aceste administraţii locale, Guşă a răspuns că "nu am cunoştinţă".

"Există iradieri ale dosarului de la Cluj în alte câteva municipalităţi din zona Transilvaniei. Astea sunt informaţiile mele. Ceea ce este evident este că din punct de vedere politic PDL-ul, la Cluj, şi-a pierdut potenţialul electoral, ceea ce lasă loc unor alte partide să-şi impună candidaţii în funcţia de primar. Iar aici, din punctul meu de vedere, îi văd în pole-position pe cei de la PSD, dacă vor propune un candidat care se numeşte Ioan Rus sau mai ales Vasile Dâncu", a spus el. "Este părerea mea, după toate calculele pe care le-am făcut. Dar au o singură problemă astăzi, care i-ar putea afecta: asocierea cu Arpad Paszkany, care este un om mai mult decât controversat, şi un om pe care în mod evident clujenii nu au cum să-l valorizeze pozitiv în acest moment, pentru că nu vorbim aici de fotbal, deşi şi acest aspect e important, ci despre afacerile dânsului cu administraţia locală, care cred că vor apărea publice inclusiv în urma dosarului Apostu", a explicat Guşă, cu referire la faptul că Dâncu şi Rus sunt asociaţi cu Paszkany într-un trust local de presă.

Guşă recunoaşte că situaţia s-ar putea schimba, "mai e un an până la alegeri", dar că şansele lui Apostu la o eventuală candidatură sunt foarte mici, chiar şi dacă, după expirarea mandatului de arestare preventivă pentru 29 de zile, acesta va fi achitat. "E foarte complicat să justifici într-o luptă electorală, în care toată lumea te va acuza, actele prin care dai contracte unor firme private din bani publici şi în acelaşi timp aceste firme private fac contracte cu cabinetul de avocatură al soţiei sale. Şansele lui Apostu sunt foarte mici, practic a devenit un candidat insignificant", a conchis Guşă.

Acesta spune, totodată, că scandalul arestărilor de la Cluj, unde au ajuns după gratii pentru 29 de zile primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, dar şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Radu Bica, este "un preambul" pentru un scandal viitor, la Primăria Bucureşti. "La primăria condusă de Sorin Oprescu există acţiuni asemănătoare celor de la Cluj. Şi indiferent dacă acest scandal se va declanşa sau nu, probabil că şi la Bucureşti primarul în funcţie nu va mai fi primar sau nu va mai candida la următoarele alegeri. Iar în acest caz, partidul care are cele mai mari şanse să impună primarul general al Bucureştiului, în mod surprinzător, este UNPR, care are deja doi primari de sector foarte populari, "Piedone" şi Onţanu", spune Guşă, "Aş face chiar şi o previziune: dacă Mircea Geoană va fi dat afară din PSD, şi va accepta să candideze fie ca membru UNPR sau candidat independent, la primăria Bucureştiului, având în vedere că mai mult decât sigur şi armata lui Marean Vanghelie l-ar sprijini în acel caz, Mircea Geoană ar putea fi următorul primar general al Bucureştiului. Iar în cazul susţinerii UNPR, acest lucru s-ar putea întâmpla chiar dacă Sorin Oprescu va candida", a spus el. Guşă spune că a vorbit cu angajaţi ai primăriei din Bucureşti, "care sunt îngrozite de ceea ce văd acolo; şi sunt foarte multe persoane din primărie care sunt deja audiate de procurori pentru diverse dosare de corupţie de la nivelul primăriei Bucureşti". "Exemplul de la cluj poate fi urmat de un scandal mai mare, asemănător, la Bucureşti", a conchis Guşă.

Menţionăm, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), o companie de sondare a opinie publice care îi aparţine lui Vasile Dâncu, a început joi seara, chiar în timp ce Sorin Apostu era audiat la Curtea de Apel Cluj sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată, un sondaj printre clujeni, în care  a întrebat, între altele, care ar fi candidaţii cu şansele cele mai mari la Primărie.

ziuadecj.ro a efectuat un sondaj similar pe site, deschis şi la această oră, unde vă puteţi exprima opţiunea. Până la această oră, cei mai mulţi dintre votanţi l-au ales pe Marius Nicoară (PNL), fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, cu 34% dintre opţiuni, urmat de actualul preşedinte al CJ Cluj, Alin Tişe, cu 22%. Dâncu avea doar 3% dintre voturi, în vreme ce Rus întrunea 13% dintre opţiuni.

Cozmin Gușă s-a născut în iulie 1970 în Câmpia Turzii. A fost secretar general al PSD şi strategul de campanie electorală al lui Traian Băsescu şi apoi al lui Mircea Geoană.  Din martie anul trecut a fost consilierul pe probleme de extindere externă al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. A fost jurnalist în Cluj, dîn 1997 până în 2001.

Comenteaza