Guvernul își asumă, luni, răspunderea pe primul pachet fiscal. Care sunt principalele măsuri

Guvernul își asumă, luni, răspunderea pe primul pachet fiscal. Care sunt principalele măsuri

Guvernul Bolojan își angajează luni răspunderea în Parlament pe primul pachet fiscal pentru reducerea deficitului.

Având în vedere că Parlamentul a intrat la sfârșitul lunii iunie în vacanță, pentru desfășurarea procedurii referitoare la angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare, senatorii și deputații au fost convocați într-o sesiune extraordinară.

Executivul a avizat vinerea trecută primul pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului.

Pentru depunerea amendamentelor la proiect, parlamentarii au avut ca termen final ziua de luni, la ora 8:00. Ulterior, va avea loc o ședință de Guvern pentru analizarea amendamentelor depuse.

Luni, la ora 15:00, Guvernul își asumă răspunderea în plenul reunit. Ședința plenului Parlamentului se desfășoară cu prezență fizică și online.

Dacă în termen de trei zile de la asumarea răspunderii, deputații și senatorii nu au inițiat nicio moțiune de cenzură la adresa Guvernului, atunci proiectul de lege se consideră adoptat. În cazul depunerii unei moțiuni de cenzură, dacă aceasta a primit votul majorității deputaților și senatorilor, atunci Guvernul este demis.

Proiectul de lege pe care Guvernul își angajează răspunderea reglementează unele măsuri fiscal-bugetare pentru stabilizarea finanțelor publice, prin limitarea cheltuielilor permanente, pe de o parte, și, pe de altă parte, prin creșterea veniturilor, astfel încât să se poată susține, din fonduri publice, finanțarea tuturor categoriilor de servicii publice destinate cetățenilor, preciza Executivul.

Cele mai importante măsuri prevăzute în acest pachet sunt impunerea a două cote de TVA de 11 și 21%, majorarea accizelor pentru alcool, carburanți și țigări, precum și introducerea contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru pensionarii cu pensii de peste 3.000 de lei.

Câteva modificări la pachetul inițial de măsuri au fost făcute vineri, de către Guvern.

Băncile care dețin o cotă de piață mai mică de 0,2% din totalul activelor nete ale sectorului bancar din România vor plăti în continuare un impozit suplimentar de 2%, potrivit formei adoptate de către Guvern a proiectului de lege cu măsuri de ajustare bugetară, scrie profit.ro. Pentru restul instituțiilor de credit, cota de impozit suplimentar este prevăzută să crească la 4% începând cu 1 iulie 2025. Executivul a introdus în ședința de vineri după-amiază prevederea ca băncile cu cotă de piață mai mică de 0,2% să plătească în continuare un impozit tot de 2%. În proiectul de lege publicat joi, acestea nu aveau un regim special de impozitare.

Reamintim că, zilele trecute, Consiliul Economic și Social a dat un aviz negativ proiectului, susținând că măsurile fiscal-bugetare propuse conduc la scăderea puterii de cumpărare a tuturor cetățenilor și afectează stabilitatea sau predictibilitatea în societate, generând un impact social și economic negativ asupra întregii societăți.

 

 

Comenteaza