Horia Nasra promite război total cu Boc şi Tişe. Noul şef PSD Cluj nu dă nicio garanţie actualilor parlamentari că vor mai prinde un mandat

Horia Nasra promite război total cu Boc şi Tişe. Noul şef PSD Cluj nu dă nicio garanţie actualilor parlamentari că vor mai prinde un mandat
„Vreau să se reîntoarcă partidul spre stânga”, a anunţat Horia Nasra, în prima sa conferinţă de presă în calitate de şef al social-democraţilor clujeni. El susţine că epoca blaturilor cu guvernarea liberală locală s-a încheiat.

„Eu mi-am asumat public faptul că sunt de stânga, vreau să se reîntoarcă partidul spre stânga", a declarat Nasra. Fără a dat detalii despre modul în care înţelege că social-democraţii ar fi rătăcit drumul stângii, a precizat că organizaţiilor judeţeană şi municipală le va străin conceptul de blat politic cu conducerile de dreapta ale consiliului judeţean şi primăriei clujene.

„Eu n-am făcut niciodată niciun blat, noi, echipa actuală de conducere, n-am făcut şi nu vom face blaturi. Ne vom lupta cu Boc şi Tişe şi voi fi foarte atent la detalii. Vom colabora cu toate partidele, în afară de PNL", a afirmat Nasra.

După ce a subliniat faptul că, la 31 de ani, este cel mai tânăr preşedinte de organizaţie judeţeană din istoria PSD, Nasra şi-a prezentat o primă schiţă a planului său de relansare a social-democraţilor, în principal în municipiul Cluj-Napoca.

„Mă voi axa pe tineri şi pe doamnele din organizaţia de femei. Pe de altă parte, în următorii patru ani, în Cluj-Napoca vom pregăti un candidat de primar din interiorul PSD. Ar fi inacceptabil ca în 2020 să venim iar cu un candidat din afara partidului, care să nu fie de stânga.

Lucrăm deja la un proiect pe următorii patru ani pentru infrastructura municipiului, care a fost abandonată complet de Boc. Nu se poate să venim cu asemenea proiecte doar în campania electorală", a afirmat Nasra. El a dezvăluit o primă ţintă a proiectului respectiv, realizarea unui cartier pentru tineri, amintind de proiectul eşuat al Cartierului Tineretului.

Amintim că Nasra a fost numit preşedinte interimar şi al organizaţiei municipale a PSD Cluj-Napoca. Dar ca şef, tot interimar, al PSD Cluj, el a anunţat restructurări atât la nivelul organzaţiilor din Câmpia-Turzii şi Huedin, cât şi al celor din comunele în care social-democraţii n-au reuşit să câştige funcţiile de primar.

Tânărul conducător al social-democraţilor clujeni spune că va încerca să refacă relaţia organizaţiei cu conducerea centrală a partidului, în condiţiile în care, cu excepţia perioadei în care PSD a fost condus de Victor Ponta, cu care fostul lider local Remus Lăpuşan avea o relaţie privilegiată, după prăbuşirea "grupului de la Cluj", organizaţia clujeană a fost tratată ca o cenuşăreasă în PSD.

„Voi încerca să am o colaborare cât mai bună cu colegii de la Bucureşti, care, în ultima vreme, n-au prea fost pe-aici. Poate vom reuşi să organizăm la Cluj un Comitet Naţional Executiv sau o şedinţă a Biroului Permanent Naţional", a spus Nasra.

În continuare, el refuză să dea orice indicii privind alcătuirea listei de candidaţi pentru alegerile parlamentare, repetând că, momentan, aceasta nu e o prioritate pentru el şi că acum, în PSD Cluj, ar fi „vremea muncii". Totuşi Nasra a creionat, grosier, profilul viitorilor candidaţi şi a subliniat faptul că actualii trei parlamentari, senatorul Alexandru Cordoş, deputaţii Cornel Itu şi Aurelia Cristea n-au niciun drept de preempţiune pentru o nouă candidatură.

„Cei trei parlamentari, doamna Cristea, domnii Cordoş şi Itu, sunt bineveniţi la toate şedinţele biroului de conducere, dar au aceleaşi şanse de a intra pe noua listă de candidaţi ca orice membru PSD. Viitorii candidaţi vor trebui să respecte trei criterii: noul cod de conduită al partidului, o experienţă politică decentă, o foarte bună pregătire profesională", a precizat Nasra.

El a subliniat, însă, că, fiind vorba de un birou de conducere interimar, cei trei nu sunt membri de drept ai acestuia, aşa cum prevede statutul tuturor partidelor. Nasra nu a vrut să spună dacă persona ia în calcul o asemene candidatură.

Nici în privinţa unei eventuale împăcări cu grupul contestatarilor săi din organizaţie, Nasra nu a fost foarte explicit. „M-am întâlnit deja cu mulţi primari, cu alţii am vorbit la telefon. Sincer, îi înţeleg pe cei nemulţumiţi, în locul lor probabil şi eu aş fi privit cu rezerve numirea în fruntea organizaţiei judeţene a unui tânăr de doar 31 de ani, dar cine lucrează, lucrează pentru partid, pentru organizaţie, nu pentru Horia Nasra.

Sper să construim mai multe poduri decât să dărâmăm", a declarat Nasra. Amintim că în grupul care a contestat, inclusiv printr-o deplasare la Bucureşti, numirea lui Nasra în fruntea PSD Cluj s-au aflat mulţi primari cu greutate în organizaţie, iar unii dintre aceştia au dat de înţeles că i-ar putea continua protestele printr-un noncombat în campania electorală din toamnă.

Noul purtător de cuvânt al PSD Cluj, Gabriela Ciot, a anunţat un proiect de implicare a mediului universitar în elaborare unei strategii de dezvoltare a Clujului. „Vom înfiinţa un Consiliu de Acţiune Universitară, în care vom invita specialişti din mediul universitar, rectori, decani, membri ai corpului academic, împreună cu care să creionăm direcţiile dezvoltare ale Clujului pentru următorii 20 de ani.

Vom elabora politici de dezvoltare urbană, politici de dezvoltare interurbană, politici antreprenoriale şi politici digitale. Vrem să atragem şi antreprenori în această dezbatere, pentru a realiza acel triunghi mediu universitar - antreprenori - administraţie, care să gândească viitorul Clujului. Vrem să generăm un document eficient, rapid, care să poată fi pus în practică, pentru că de teorii frumoase, scrise în sute de pagini, ne-am săturat", a explicat Ciot.

Ea cerut sancţiuni penale pentru vinovaţii de ceea ce se conturează a fi cea mai mare gaură neagră a bugetului judeţean, Centrul de Management Integrat al Deşeurilor. „Pentru acest proiect n-au cerut niciodată sprijinul mediului universitar, al celorlalte partide. A fost un proiect finanţat din fonduri europene atribuit prin procedură necompetitivă. Acum e realizat în proporţie de 65%, iar tehnologia e învechită de 10 ani.

Se vorbeşte deja de renunţarea la acest proiect şi construirea unui incinerator. A renunţa la proiect ar avea consecinţe foarte grave, returnarea banilor europeni, penalităţi, noi cheltuieli. Solicit echipei de management al proiectului să explice public de ce s-ar putea să se renunţe. Vor trebui să răspundă penal, pentru că au luat bani pentru acest proiect", a spus Ciot.

Noul Biroul Permanent Municipal al PSD Cluj-Napoca:

Horia Nasra
Augustin Oprea
Răzvan Colcer
Rebeca Uşurelu
Viorel Daniş
Călin Blănari
Cătălin Croitoru
Maria Macrea
Andrei Zorilescu
Olivia Argintariu
Cristian Grigore
Dan Morar
Maria Dan
Vasile Ilea
Tudor Lăpuşan
Alis Costescu
Ioan Păcurar
Adrian Cerlincă
Sergiu Handru
Gheorghe Semenescu
Tothfalusi Andras
Ioan Andraş
Horaţiu Lăpuşan

Comenteaza