În PDL Cluj se pregătesc sacrificii: Hărdău şi Călian, săriţi de pe liste

În PDL Cluj se pregătesc sacrificii: Hărdău şi Călian, săriţi de pe liste
Surse de încredere din interiorul organizaţiei clujene a PDL spun că, mai mult ca sigur, senatorul Mihail Hărdău şi deputatul Petru Călian nu vor mai obţine sprijin politic pentru a candida din nou în 9 decembrie. Sacrificat ar putea fi şi surprinzătorul performer al alegerilor din 2008, deputatul Adrian Gurzău.

Deşi, la fel ca în cazul USL, şi în PDL funcţionează regula „stabilităţii pe post", adică dreptul de preempţiune al titularului funcţiei pentru o nouă candidatură în acelaşi colegiu, aici regula pare a fi mai laxă. „Există o decizie a Biroului Permanent Naţional, privind dreptul parlamentarilor de a opta pentru o nouă candidatură în aceleaşi colegii. Dar asta este o regulă de principiu, decizia finală privind candidaturile aparţine organizaţiilor judeţene.

Dacă un alt candidat este considerat ca având mai multe şanse decât actualul ocupant al funcţiei, acela va candida. În cazul Clujului, Biroului Permanent Judeţean a decis că în colegiile în care există mai multe persoane dornice să candideze se vor face sondaje şi cel mai bine clasat în aceste sondaje va fi reprezentantul PDL în acel colegiu", a explicat vicepreşedintele PDL Alin Tişe. Se pare că, cel puţin în două dintre colegii - 1 Senat şi 3 Camera Deputaţilor - cu sau fără sondaje, actualii titulari ai funcţiilor au fost declaraţi deja insuficent de competitivi.

Astfel, în colegiul 1 pentru Senat, în locul lui Mihail Hărdău va candida fie Alin Tişe, fie Florin Stamatian, în vreme ce în colegiul 3 pentru Camera Deputaţilor, în locul lui Petru Călian, PDL îl va susţine fie pe Adrian Papahagi, din partea FCD (care mai are şi varianta colegiului 1 pentru Camera Deputaţilor), fie Stamatian, dacă Tişe va alege colegiul 1 Senat. În pericol ar putea fi şi deputatul colegiului 4, Adrian Gurzău, care a câştigat, în 2008, alegerile cu peste 50% din voturi. Cum, în continuare, colegiul 4 este singurul din municipiu în care PDL a învins USL la votul politic în 10 iunie, acesta este luat în calcul şi de Tişe ca a doua opţiune după colegiul 1 Senat.

„Nu am luat încă o decizie, depinde de echipă. Sunt adeptul soluţiilor la pachet. Un colegiu senatorial cuprinde două sau trei colegii de deputat. Eu nu candidez în orice condiţii, depinde cine va candida în colegiile de deputat. Nu contează ce vrea fiecare, totul e analiză politică, aşa că e prematur să spun ce voi face", a declarat Hărdău. Călian, în schimb, spune că se va supune deciziei partidului. „Încă nu am luat o deciziue, dar mai importanta decât asta e ce va decide partidului. Eu sunt un soldat disciplinat şi voi respecta deciziile partidului", a comentat Călian.

 

Comenteaza