În PNL Cluj, alegerile de duminică... au avut deja loc

În PNL Cluj, alegerile de duminică... au avut deja loc
Aşa cum ne-am obişnuit, în partidele clujene nu e agreată competiţia internă. Nu altfel stau lucrurile în cazul PNL, care va avea, duminică dimineaţă, cvasi-alegeri pentru conducerea organizaţiei judeţene.

Cu foarte rare excepţii, partidele politice evită competiţia internă democratică. Fie evită orice concurenţă şi, în scrutinele de la diferite niveluri ierarhice, se prezintă un număr de aşa-zişi competitori egal cu numărul funcţiilor, fie, atunci când apar rebeli care se încăpăţânează să candideze fără binecuvântarea şefilor, alegătorii primesc liste prefabricate cu cei care trebuie votaţi.

De această dată, liberalii clujeni au ales prima soluţie, astfel încât delegaţii convocaţi duminică la ora 10 la hotelul Napoca vor participa la un simulacru de alegeri, neavând posibilitatea de a alege între doi sau mai mulţi candidaţi pentru simplul fapt că pentru nici una dintre funcţiile scoase la „concurs" nu va exista concurenţă.

Cu toate acestea, în situaţia de moment a PNL, fentarea democraţiei reale poate avea oarecari circumstanţe atenuante. Dacă ar fi fost lăsată competiţia liberă pentru absolut toate funcţiile, era mai mult decât previzibil ca voturile să fie perfect polarizate, vechii liberali şi foştii PDL-işti votând în masă doar candidaţii proveniţi din rândurile propriilor tabere, ceea ce ar fi dus la două scenarii posibile, în funcţie de repartizarea mandatelor de delegaţi la Adunarea Generală între cele două facţiuni ale organizaţiei.

Dacă cele două tabere ar fi avut un număr egal de voturi, s-ar fi putut ajunge la balotaje care ar fi putut genera chiar imposibilitatea desemnării unui câştigător, sau, în cazul în care, premeditat sau accidental, una dintre echipe ar fi avut mai multe voturi, aceasta şi-ar fi putut impune proprii candidaţi pe toate funcţiile, ceea ce ar fi dus aproape sigur la serioase tensiuni interne cu risc uriaş de fractură a organizaţiei.

Prin soluţia aleasă s-a căutat tocmai evitarea oricăror asemenea frustrări, prin realizarea unei distribuţii a funcţiilor negociată în prealabil între cele două tabere, care să mulţumească, pe cât posibil, pe toată lumea. În ecuaţia negocierii a intrat inclusiv conducerea organizaţiei PNL Cluj-Napoca, a cărei preşedinţie a fost oferită vechilor liberali, prin reconfirmarea zilele trecute în funcţie a lui Dan Tarcea, urmând ca la cârma organizaţiei judeţene să rămână fostul PDL-ist Daniel Buda, cel mai longeviv lider politic local, în funcţie din 2005.

E drept că, la un moment dat, a existat un contracandidat pentru Buda, primarul Floreştiului, Horia Şulea, care, însă, a fost lămurit, în scurt timp, că ar fi mai sănătos să se mulţumească doar cu o funcţie de vicepreşedinte. Prin urmare, viitoarea structură de conducere a PNL Cluj va fi formată din Daniel Buda, preşedinte, Marius Nicoară şi Mircea Moroşan, prim-vicepreşedinţi, Dan Tarcea, Dorin Lojigan, Horia Şulea, Dorel Secară, Mariana Leş, Cristian Haiduc, Dan Gavrea şi Radu Moisin, vicepreşedinţi, cărora li se vor adăuga alţi 15 membri „aleşi" ai noului Birou Politic Judeţean (BPJ).

De notat este faptul că deputaţii Adrian Oros, Florin Stamatian şi Sorin Moldovan, la fel ca şi preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, vor fi vicepreşedinţi de drept ai viitorului BPJ, la fel cum, tot din oficiu, va fi membru al noii structuri de conducere a PNL Cluj, primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Emil Boc. Tot de unul singur va candida pentru funcţia de secretar general şi Mircea Abrudean, cu menţiunea că ocupantul acestei funcţii va fi „ales" de noul BPJ.

De remarcat este faptul că negocierea împărţirii funcţiilor între vechii liberali şi foştii „portocalii" l-a lăsat pe dinafara noii structuri de conducere pe unul dintre cei mai vechi vicepreşedinţi ai PNL Cluj, consilierul judeţean Marius Bălaj. Soldat disciplinat al partidului, acesta a preferat să nu facă valuri. „Am decis ca, în perioada următoare, să mă dedic 100% activităţii din consiliul judeţean", şi-a „explicat" Bălaj absenţa din viitoarea structură de conducere a organizaţiei judeţene a liberalilor.

Comenteaza