În PNL Cluj curge din nou sânge

În PNL Cluj curge din nou sânge
Armistiţiul impus cu forţa de la Bucureşti, odată cu numirea lui Horea Uioreanu interimar la conducerea organizaţiei, a luat sfârşit. Europarlamentarele au redeschis ostilităţile în PNL Cluj.

Preşedintele PNL Floreşti, primarul celei mai mari comune din ţară, Horea Şulea, cere demisiile conducerilor PNL Cluj şi PNL Cluj-Napoca şi alegeri anticipate în toate organizaţiile liberale din judeţ. Capul lui Horea Uioreanu este cerut şi de deputatul Adrian Oros. Nici şeful judeţului, nici Ioan Petran nu iau, deocamdată, în calcul varianta demisiile din funcţii.

Şulea invocă drept motive pentru care solicită demisiile celor doi lideri liberali locali, rezultatele „catastrofale" de duminică, „non-combat-ul de care au dat dovadă structurile de conducere ale PNL Cluj", dar şi „susținerea indirectă a unor contracandidați de către persoane cu responsabilităţi în conducerea PNL Cluj şi PNL Cluj- Napoca, precum și din alte localități ale județului". „Cum vă explicaţi că în Cluj-Napoca, de exemplu, PNL a fost la egalitate aproape perfectă cu Mircea Diaconu?", a explicat Şulea, pentru ZIUA de CLUJ, referirea la susţinerea „unor contracandidaţi".

"În Floreşti am avut un total de 5.091 voturi valabil exprimate, dintre care 1.150, adică 6,44% pe liste speciale, adică turism electoral şi vă garantez că printre cele 1.150 PNL n-a avut nici un vot. Cu toate astea PNL a câştigat alegerile în Floreşti cu 18,41%, PSD a avut 17%. Au dat şi de la noi 49 de voturi lui Mircea Diaconu, că avem şi noi cozile noastre de topor, dar îi vom identifica şi le vom spune «la revedere»", a adăugat Şulea.

Pe judeţ, liberalii au strâns 13,75%, ocupând locul patru după alianţa din jurul PSD, UDMR şi PDL. Tot locul patru a fost ocupat de liberali şi la nivelul municipiului Cluj-Napoca, având, însă, un scor mult mai slab, 9,45%, cu doar 0,01% mai mult decât Mircea Diaconu. Cu toate acestea, Horea Uioreanu nu ia în calcul părăsirea funcţiei de preşedinte interimar al PNL Cluj.

„În zilele următoare vom analiza fiecare organizaţie şi vom vedea ce e de făcut. Majoritatea organizaţiilor din rural şi-au atins ţinta, am avut şi scoruri de 75%, problema e în urban, iar asta a fost o problemă la nivelul întregii ţări. Chiar şi Oradea şi Timişoara, cu primari liberali foarte buni, au scos 12%, deci Cluj-Napoca cu 10% nu ştiu cât e prost rezultatul comparativ cu alte capitale de judeţ. În mediul urban a existat o reacţie anti-PNL şi pro Mircea Diaconu. Eu zic că la Cluj am avut rezultate bune, pentru că, dacă erau rezultate slabe, eram deja demis eu de către conducerea centrală", a declarat Uioreanu.

Nici liderul organizaţiei municipale PNL Cluj-Napoca, Ioan Petran, nu se gândeşte la demisie. „Nu comentez, ce să comentez? Ce spune Horică Şulea? Vorba lui Moromete: pe ce se bazează? Să-şi vadă de localitatea lui şi să fie sănătos", au fost singurele cuvinte ale lui Petran.

Fostul lider al PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, evită, deocamdată, să ceară demisii, vorbind de necesitatea unei analize preliminare a rezultatelor, despre care spune, însă, că au fost „ruşinoase". „Nu mă pronunţ încă, pentru că n-am văzut o analiză a rezultatelor. În ziua alegerilor am fost doar în zona Câmpia-Turzii, după care am plecat la Bucureşti, la Senat. Am înţeles că şi deputatul Adrian Oros a cerut demisia lui Uioreanu. Trebuie făcută o analiză, văzut ce greşeli s-au făcut şi cine e vinovat, pentru că e ruşinos să ai acelaşi rezultat cu Mircea Diaconu. Va trebui să se sedimenteze lucrurile, să fac această analiză şi voi avea o poziţie", a afirmat Nicoară.

Valul a plecat de la Crin

Crin Antonescu a declarat, luni, că a demisionat din fruntea partidului, el precizând că BPN al PNL, care a demisionat, asigură conducerea până la Congres. Antonescu afirmase din campania electorală că se va retrage de la conducerea PNL dacă partidul nu va obţine cel puţin 20% la alegerile europarlamentare. Luni dimineaţa, şi prim-vicepreşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat demisia, deşi PNL a avut o medie mult mai mare la Sibiu, unde politicianul de etnie germană este primar, decât în restul ţării. De asemenea, conducerea PNL a votat împotriva unei colaborări cu PSD.

Etichete
Comenteaza