În USL nu mai ştie stânga ce face dreapta... şi invers

În USL nu mai ştie stânga ce face dreapta... şi invers
Ministrul liberal al Internelor refuză descentralizarea poliţiei anunţată de social-democratul de la Administraţie fără să-l consulte.

După ce vicepremierul Liviu Dragnea a tunat şi fulgerat împotriva celor 63 de parlamentari liberali care voiau să modifice legea alegerilor locale fără consultarea partenerilor social-democraţi, a venit rândul său să fie contestat în acelaşi fel. Ministrul de Interne, liberalul Radu Stroe, se opune descentralizării poliţiei şi se plânge că Dragnea a elaborat acest proiect fără să-l consulte.

USL lasă impresia că a abolit comunicarea internă. După o serie de controverse şi dispute între PNL şi PSD, care au culminat cu contre televizate mai mult decât contondente între cei doi lideri şi artizani al alianţei, Victor Ponta şi Crin Antonescu, cele două partide par să nu mai găsească nici o cale de comunicare şi au trecut la etapa proiectelor individuale. Când 63 de parlamentari PNL au formulat o iniţiativă legislativă de revenire la alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi a preşedinţilor de consilii judeţene prin vot indirect, ministrul Administraţiei Liviu Dragnea a sărit ca ars şi şi-a acuzat partenerii de alianţă de iniţiative lansate înainte de a fi dezbătute în interiorul USL şi a respins vehement proiectul liberal.

N-au trecut decât câteva zile şi roata s-a întors. Dragnea a lansat în dezbatere un proiect extrem de curajos de descentralizare, care prevede inclusiv trecerea serviciilor rutiere şi de ordine publică ale poliţiei în subordinea primăriilor. După numai o zi de la apariţia publică a proiectului, a venit rândul ministrului de Interne, Radu Stroe, să reclame faptul că Dragnea vrea să-i descentralizeze subordonaţii fără măcar să-l consulte şi, de asemenea, s-a opus categoric planurilor colegului său de guvern şi de alianţă. El susţine că subordonarea poliţiştilor către primăriile din mediul urban ar putea crea probleme în situaţiile de urgenţă. „În România e nevoie de comandă unică. Păi ce ne facem dacă avem probleme ca acum cu ploile, cu zăpezile? Dacă nu avem efective într-o zonă, transferăm din altă parte, dar ce ne facem când nu putem face asta?", a explicat Stroe.
Liderii locali ai USL au evitat să comenteze noul conflict public izbucnit la înalt nivel în interiorul alianţei aflate la guvernare. „Sincer n-am avut vreme să mă uit la ce declaraţii a mai făcut unul sau altul, dar, din ce îmi relataţi dumneavoastră, îi dau dreptate ministrului Stroe. Oricum, mâine (astăzi - n.red.) membrii Uniunii Consiliilor Judeţene ne vom întâlni cu premierul la palatul Victoria şi, cu siguranţă, descentralizarea va fi subiectul pe care îl vom discuta. Lucrurile vor fi discutate, dezbătute şi se va ajunge la o soluţie unanim acceptată", a comentat preşedintele PNL Cluj, şeful judeţului, Horea Uioreanu.

La rândul său, şi şeful social-democraţilor clujeni, Remus Lăpuşan susţine că mizează pe dialog. „Discuţii vor fi întotdeauna şi nici nu se poate altfel, e foarte bine, dezbaterea creează progres. Sigur se vor discuta toate aspectele şi să sperăm că se va ajunge la cea mai bună soluţie în privinţa descentralizării", a declarat Lăpuşan.

 

Etichete
Comenteaza