Intermodalul, respins de specialiştii judeţului. Ciceo: "Decizie luată pe ascuns. Se prejudiciază grav Clujul"

Intermodalul, respins de specialiştii judeţului. Ciceo:
Comisia Tehnico Economică din cadrul Consiliului Judeţean Cluj a luat o decizie în ce priveşte dezvoltarea transportului intermodal la aeroportul internaţional Cluj. Aceasta a fost criticată dur de conducerea aeroportului.

Comisia a decis respingerea documentaţiei tehnico-economice aferente studiului de fezabilitate pentru investiţia „Dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri şi marfă la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu" Cluj".

Motivele care au stat la baza acestei decizii se referă, în principal, la faptul că nici Compania Naţională de Căi Ferate şi nici Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, beneficiari ai unei asemenea investiţii, nu o susţin în forma actuală, nici din punct de vedere tehnic şi nici financiar. În acelaşi timp şi cel puţin la fel de important, proiectul de dezvoltare a infrastructurii de transport intermodal nu se regăseşte, în forma propusă cu cele cinci obiective, în Master Planul General de Transport al României", informează Biroul de presă al CJ Cluj.

În pofida acestei decizii de respingere de către Comisia Tehnico Economică a acestei documentaţii, reafirm cu toată convingerea faptul că dezvoltarea şi modernizarea Aeroportului clujean reprezintă în continuare o prioritate a Consiliului Judeţean. O condiţie esenţială însă, înainte de a aproba sau promova orice nou proiect în acest sens, este aceea a deplinei legalităţi, a conformării la toate normele în vigoare şi a parcurgerii tuturor etapelor procedurale legale, inclusiv obţinerea avizelor, acordurile şi autorizaţiile necesare" a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan.

Comisia Tehnico Economică din cadrul CJ Cluj este formată din funcţionari publici şi specialişti ai principalelor direcţii din aparatul de specialitate al forului judeţean şi are atribuţii de avizare a documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor de investiţii.

Directorul Aeroportului Internaţional „Avram Iancu" Cluj, David Ciceo, a criticat dur decizia luată de Comisia Tehnico Economică a CJ Cluj.

„În primul rând suntem surprinşi că aflăm din presă de o asemenea decizie ce vizează un proiect important pentru judeţul Cluj. Nu s-a respectat Regulamentul acestei comisii, nu am fost invitaţi să ne susţinem punctul de vedere. Nu înţelegem de ce s-a luat pe ascuns o asemenea decizie. Afirmaţiile făcute cu această ocazie sunt total nefondate, mincinoase. Considerăm că prin această acţiune se prejudiciază grav judeţul Cluj şi se pune în pericol strategia de atragere a fondurilor europene a României. Totodată, prin această decizie sunt avantajaţi competitorii judeţului Cluj care concurează pentru atragerea de fonduri europene pentru proiecte similare", a declarat David Ciceo.

Directorul aeroportului clujean a pus la dispoziţia presei şi un Acord (Foto) dat de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), pentru amenajarea unui sens giratoriu pe varianta de ocolire Cluj-Est, la kilometrul 18, în cadrul proiectului Studii pentru dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri şi marfă la Aeroportul Internaţional Cluj.

Acest proiect viza interconectarea aeroportului Cluj cu gara din Someşeni, astfel încât partenerii din proiect să poată prelua mai uşor pasageri şi marfă unii de la ceilalţi. Transportul intermodal este una dintre prevederile din Cartea Albă referitoare la Politica Transporturilor. În acest document, Comisia Europeană a stipulat obligativitatea conectării tuturor aeroporturilor la rețeaua feroviară, până în anul 2050. Conducerea aeroportului susţine că pentru acest proiect ar putea fi obţinute fonduri europene nerambursabile în procent de 85 la sută. În luna martie a acestui an, fostul vicepreşedinte al CJ Cluj, Ioan Oleleu, a refuzat să semneze o cerere de finanţare în acest sens către Comisia Europeană, invocând lipsa unor acte din dosarul de finanţare.

 

Comenteaza