Iohannis, după raportul GRECO: Guvernul PSD-ALDE a primit "un nou cartonaș roșu"/ Să se corecteze "anomalia"

Iohannis, după raportul GRECO: Guvernul PSD-ALDE a primit "un nou cartonaș roșu"/ Să se corecteze "anomalia"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că raportul GRECO este ''un nou cartonaş roşu'' pentru guvernul PSD-ALDE și cere executivului să corecteze "anomalia" care este Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

"Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaș roșu, de această dată de la organismul anticorupție al Consiliului Europei, așa-numitul GRECO.

Concluziile celor două Rapoarte ale Grupului Statelor împotriva Corupției, prescurtat GRECO, adoptate la data de 21 iunie și publicate ieri, cu o întârziere semnificativă, de către Guvern,  arată, încă o dată, multiplele prejudicii aduse de guvernarea PSD-ALDE în ultimii doi ani prin modificarea legilor justiției și a legislației penale.

Mesajul transmis de cetățeni în urma votului dat la referendumul din 26 mai se regăsește pe deplin în aceste concluzii.

Este extrem de îngrijorător că, din cauza propriilor interese ale actualei guvernări, România continuă să se afle în atenția organismelor europene", a declarat președintele.

Klaus Iohannis spune că procesul de legiferare în România nu s-a îmbunătățit.

"Consultările publice și transparența continuă să fie practici ignorate de actuala majoritate, constanta în activitatea Guvernului fiind adoptarea de ordonanțe de urgență în domenii importante. Asta constată GRECO în Rapoartele sale.

Aspecte precum cele care țin de pensionarea magistraților, existența Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, posibilitatea infirmării actelor procurorilor de către superiorul ierarhic pentru netemeinicie sunt chestiuni departe de a fi rezolvate, iar acțiunile autorităților române sunt în deplină contradicție cu recomandările organismului european.

Procedura privind numirile în funcțiile înalte din parchete este, în continuare, una care implică un proces netransparent, bazat pe criterii subiective și în care Consiliul Superior al Magistraturii are un rol pur decorativ", a afirmat Iohannis.

Președitele afirmă că guvernarea PSD-ALDE are "multe alte restanțe (...), de la aspecte care țin de corupția și integritatea în rândul membrilor Parlamentului, la capacitatea ANI de colectare a datelor, de prevenire și sancționare a conflictelor de interese și a incompatibilităților"

"Dacă Guvernul PSD-ALDE își permite însă să ignore voința propriilor cetățeni, nu este de mirare că doar 4 dintre cele 13 recomandări GRECO au fost apreciate ca fiind implementate satisfăcător", a completat președintele.

Dăncilă, somată să ia măsuri cu privire la SIIJ după raportul GRECO

Președintele cere Guvernului să vină cu o inițiativă legislativă pentru a corecta "anomalia" care este Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), precum și alte neregularități din domeniu, urmând ca dezbaterea să aibă loc în Parlament.

„Toată lumea a înțeles foarte bine că această secție e o anomalie. Guvernul să vină urgent cu o inițiativă legislativă care corectează această anomalie. Sigur, dezbaterea e în Parlament, dar inițiativa trebuie elaborată în Guvern”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Comenteaza