Iohannis, un nou atac la adresa PSD: "Nu vedem nici mult promisele spitale regionale"

Iohannis, un nou atac la adresa PSD: "Nu vedem nici mult promisele spitale regionale"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că guvernarea PSD ignoră problemele reale din sănătate şi că "nu vedem niciunde mult promisele spitale regionale".

Klaus Iohannis a afirmat, marţi, la Forumul Global "Drepturile omului şi o lume fără tutun", că, actuala guvernare "ignoră problemele reale din sănătate" şi că, "în pofida promisiunilor făcute de guvernanţi (...) vedem pacienţi nemulţumiţi, medici demotivaţi, crize şi noi, şi noi scandaluri televizate", amintind şi de spitale regionale pe care "nu le vedem niciunde".

"Din păcate, guvernarea PSD a eşuat şi în ceea ce priveşte prevenţia, care nu reprezintă o prioritate pentru actuala guvernare. De fapt, în pofida promisiunilor făcute de guvernanţi, nu vedem campanii eficiente de informare menite să le explice oamenilor care sunt riscurile la care se expun. Şi dacă asta ar fi singura problemă! Dar nu vedem nici mult promisele spitale regionale, nu vedem nici îmbunătăţirea infrastructurii sectorului sanitar şi, cel mai grav, nu vedem niciunde grija pentru oameni. Vedem, în schimb, ignorarea problemelor reale din sănătate, pacienţi nemulţumiţi, medici demotivaţi, crize şi noi, şi noi scandaluri televizate", a afirmat şeful statului.

Spitalul Regional de la Cluj, pe loc repaus. Guvernul nu depune cererea de finanţare

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, în 20 februarie 2019, că dacă studiile de fezabilitate pentru spitalele regionale din Cluj şi Craiova nu vor fi terminate la timp, se va depune în prima fază cerere de finanţare doar pentru cel din Iaşi. „Cererile de finanţare se depun până în luna aprilie, în intervalul martie – aprilie e un interval de timp, nu aş putea să vă spun data exactă când depunem cererile de finanţare, dar pot să vă spun că dacă celelalte studii de fezabilitate nu vor fi pregătite, vom depune Iaşiul în primă fază”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Sorina Pintea.

Corina Creţu "trage de mânecă" Guvernul Dăncilă

„Sunt foarte îngrijorată de evoluţia proiectelor privind spitalele regionale care au fost aprobate în luna iulie 2015. Din păcate, construcţia celor 3 spitale regionale (Iaşi, Craiova, Cluj – n.r) este unul dintre proiectele care înregistrează mari întârzieri. Având în vedere că, aşa cum arată lucrurile în prezent, este puţin probabil ca lucrările să înceapă în 2019, autorităţile naţionale trebuie să accelereze demersurile pentru finalizarea studiilor de fezabilitate şi începerea implementării cât mai curând posibil. Un proiect de o asemenea anvergură pentru România necesită toată atenţia celor implicaţi”, declara Comisarul european, Corina Creţu, la începutul anului 2018.

Consiliul Judeţean vrea să preia proiectul SRU

România ar putea pierde finanţarea europeană pentru realizarea celor trei spitale regionale, dat fiind faptul că Ministerul Sănătăţii şi guvernul PSD tărăgănează accesarea banilor europeni.

Drept urmare, în noiembrie 2018, președintele CJ, Alin Tișe, a transmis CE – Direcția Generală de Politică Regională și Urbană și Autorității de Management pentru POR din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale o adresă oficială prin care a solicitat preluarea proiectului de construire a SRU.

În răspunsul primit de la Comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, se admite faptul că Programul Operațional Regional – P.O.R. 2014/2020 poate fi modificat în cursul perioadei de programare, la cererea autorităților naționale. Altfel spus, Consiliul Județean Cluj poate solicita Guvernului României să declare Consiliul ca fiind eligibil în depunerea proiectului pentru construirea spitalului regional de urgență, adică beneficiar în locul Ministerului Sănătății.

Proiectul spitalului din Cluj, vechi din 2004

Proiectul de construire a unui spital regional de urgenţă a fost lansat în mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj al liberalului Marius Nicoară, începând din 2004, fiind vorba de o unitate care să deservească judeţele din Regiunea de Nord-Vest. CJ Cluj a identificat atunci un teren pentru acest spital în zona Câmpeneşti, aparţinând comunei Apahida, situată în estul municipiului Cluj-Napoca, dar proiectul nu a fost prins la finanţare din partea Guvernului, valoarea fiind estimată la 150 de milioane de euro. După 2008, când s-a schimbat conducerea CJ Cluj, noul preşedinte al instituţiei Alin Tişe (PDL) a schimbat şi amplasamentul spitalului, în comuna Floreşti, situată în vestul municipiului Cluj-Napoca, dar lipsa finanţării guvernamentale a împiedicat şi de această dată începerea construirii Spitalului Regional de Urgenţă.

 

Comenteaza