Iohannis: "Unii au înțeles complet greșit că starea de alertă înseamnă relaxarea totală a măsurilor"

Iohannis: "Unii au înțeles complet greșit că starea de alertă înseamnă relaxarea totală a măsurilor"
| Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, după şedinţa privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19, că dacă numărul de cazuri va crește România va reveni la starea de urgență.

”Din nefericire, au fost în aceste zile şi exemple de comportamente în totală contradicţie cu normele sanitare pe care trebuie să le respectăm cu toţii. Unii au înţeles complet greşit că starea de alertă înseamnă relaxarea totală a măsurilor. Procedând aşa, s-au pus atât pe ei, cât şi pe ceilalţi în pericol. Dragi români, virusul este încă printre noi. Cu cât conştientizăm mai bine că este responsabilitatea fiecăruia să urmeze câteva reguli simple de prevenţie, cu atât cresc şansele noastre, ale tuturor, să controlăm şi în cele din urmă să stopăm definitiv epidemia. Altfel, există în mod real riscul de a ne confrunta cu o explozie majoră a infectărilor, iar în acest moment trebuie să vă spun că dacă regulile vor fi constant încălcate, ne îndreptăm cu siguranţă spre un scenariu în care vom avea noi focare şi un nou val de îmbolnăviri”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a cerut autorităţilor locale să-şi asume un rol mai mare în comunităţi şi a precizat că starea de urgenţă ar putea fi reinstituită, dacă situaţia o va impune.

"Solicit autorităților locale să își asume, odată cu starea de alertă, un rol mai ferm, un rol proactiv, în gestionarea situației în comunitățile pe care le administrează. (...) Au fost două luni foarte grele pentru toți, ar fi dramatic să le compromitem tocmai acum, când am reușit să facem un pas important pentru a ne relua, încet-încet, un mod de viață mai apropiat de cel cu care eram obișnuiți.

Cred că nimeni nu-și mai dorește să reintrăm în starea de urgență, dar vom fi obligați să luăm din nou această decizie în situația în care ritmul de infectare și presiunea pe spitale vor crește semnificativ.

El s-a referit la ”iresponsabilii care propagă teorii ale conspiraţii pentru a sădi neîncrederea în rândul cetăţenilor”, erodând autoritatea statului.

”Vedem tot felul de iresponsabili care răspândesc unii din inştienţă, alţii din rea voinţă dezinformări şi propagă tot felul de teorii ale consipraţiei. Cu scopul de a cultiva neîncrederea în rândul cetăţenilor. Aceste abordări care contestă realitatea virusului sunt nocive pentru că mistifică evidenţa, erodează autoritatea statului şi pot crea breşe afectând solidaritatea socială, esenţială pentru a depăşi cu bine această perioadă.  Să nu irosim tot ce am câştigat în aceste două luni cu mari sacrificii”, spus preşedintele.

Președintele a apreciat ca fiind foarte grav faptul că unii politicieni încurajează încălcarea regulilor.

”Este foarte grav că unii politicieni încurajează încălcarea legiilor şi nerespectarea măsurilor de protecţie. Sunt aceiaşi vechi politruci care au slăbit timp de trei decenii statul român şi care acum fac tot posibilul ca efortul nostru naţional să eşuze. În vreme ce prioritatea noastră este protejarea cetăţeanului şi programul economic care să ducă la reconstrucţie,  prioritatea PSD este în aceste vremuri grele pentru România, culmea, dărâmarea Guvernului, aşa cum a anunţat cu mândrie liderul acestui partid. Depunerea unei moţiuni de cenzură în această perioadă este o dovadă de maximă iresponsabilitate”, a afirmat Klaus Iohannis.

Conform lui Iohannis, PSD este preocupat, astfel, ”doar de ceea ce ştie să facă mai bine: de jocuri politice şi combinaţii meschine cu scopul de a da jos un guvern angrenat într-o bătălie contra timp pentru protejarea vieţii şi sănătăţii oamenilor”.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

loading...
Loading...
Comenteaza