Kelemen Hunor demisionează din Guvern, UDMR rămâne la putere

Kelemen Hunor demisionează din Guvern, UDMR rămâne la putere
Soluţia avansată de "baronul" Verestoy Attila a avut succes, Kelemen Hunor va demisiona din guvern, dar UDMR va rămâne la putere alături de PSD. Un cuvânt greu de spus l-au avut şi aleşii locali ai Uniunii, care n-au privit cu ochi buni posibilitatea debranşării de la "robinetul banilor" de la buget.

Unii dintre participanţii la şedinţa Consiliului permanent al UDMR nici măcar nu ştiu care e miza acestei bătălii politice legate de Iniţiativa Cetăţenească Europeană semnată de Kelemen. "Să ne arate şi nouă documentul. Noi nici măcar nu ştim ce conţine acea iniţiativă cetăţenească", a spus, la intrarea în sala de şedinţă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan.

UPDATE: Se pare că va fi o decizie pe muchie de cuţit. În acest moment taberele pro şi contra rămânerii la guvernare par a fi sensibil egale.

"Cu siguranţă se va lua o decizie astăzi, albă sau neagră. Nu se va merge pe o soluţie de compromis, gen să mai negociem, să mai vedem", a declarat unul dintre participanţii la şedinţă.

UPDATE 2: Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, UDMR va rămâne la guvernare, dar preşedintele Kelemen  va demisiona din Guvern, din funcţia de vicepremier şi de ministru al Culturii. Declaraţiile lui Kelemen ar urma să aibă loc cât de curând.

UPADTE 3: Kelemen şi-a anunţat decizia de a demisiona din guvern: "Cunoscând acest compromis adoptat de către premierul Victor Ponta şi subsemnatul, UDMR rămâne în coaliţia de guvernare, iar eu o să mă retrag în zilele următoare din poziţia de ministru al Culturii şi de vicepremier", a declarat preşedintele Uniunii.

Compromisul la care a făcut referire Kelemen a fost obţinut miercuri, la ultima discuţie cu premierul, ocazie cu care a primit promisiunea acestuia că, deşi nu va retrage intervenţia României în procesul de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, guvernul nu va mai avansa alte documente, aşa cum intenţiona, înainte de a realiza o amplă dezbatere, inclusiv parlamentară, a subiectului.

Nemulţumirea UDMR a pornit de la o decizie din 2 iunie a Ministerului Afacerilor Externe (MAE), care a intervenit în procesul în care UDMR a contestat respingerea de către Comisia Europeană a Iniţiativei Cetăţeneşti Europene (ICE) privind protecţia minorităţilor naţionale - Minority SafePack, iniţiată de Uniune şi susţinută de Uniunea Federală a Naţionalităţilor din Europa, al cărei vicepreşedinte este Kelemen Hunor.

Kelemen a fost cel care a criticat demersul MAE legat de iniţiativa cetăţenească a minorităţilor, reproşând faptul că a fost pus într-o situaţie "neplăcută", aceea de a fi "ignorat şi umilit", în condiţiile în care nu a fost informat despre demersul MAE, deşi este vicepremier, membru al Guvernului.

El spunea că l-a informat pe premierul Victor Ponta la două zile după ce a aflat despre demersul MAE şi a aşteptat de la acesta rezolvarea problemei. La o lună, Ponta nu a dat niciun semn că situaţia este pe cale să fie rezolvată şi să fie adoptată soluţia propusă de UDMR, şi anume ca agentul guvernamental care a depus solicitarea de intervenţie să depună o notificare prin care spune că România se retrage din acest proces.

Consiliul Permanent al UDMR este organismul de conducere al Uniunii care se întruneşte între două şedinţe ale Consiliului Reprezentanţilor Unionali, iar din acesta fac parte peste 30 de membri ai conducerii Uniunii, între care liderul UDMR, Kelemen Hunor, vicepreşedintele politic Laszlo Borbely, secretarul general Kovacs Peter, dar şi preşedintele Organizaţiei de Femei, Biro Rozalia, preşedintele Consiliului Naţional al Primarilor şi Consilierilor UDMR, Borboly Csaba, parlamentari şi demnitari maghiari din administraţia publică locală.

 

 

Comenteaza