Kelemen Hunor și Ministrul maghiar de Externe, la Cluj: „Cetățenii Ungariei au ales pace și siguranță”

Kelemen Hunor și Ministrul maghiar de Externe, la Cluj: „Cetățenii Ungariei au ales pace și siguranță”

Liderul UDMR și vicepremierul României, Kelemen Hunor, alături de Ministrul de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, au susținut, joi, o conferință de presă la Cluj-Napoca, cu ocazia încheierii alegerilor parlamentare din țara vecină.

Aceasta este prima vizită oficială pe care ministrul maghiar o face la Cluj-Napoca, după alegerile parlamentare din Ungaria. Maghiarii au decis să îi ofere lui Viktor Orban un al patrulea mandat, iar partidul său, FIDESZ, se îndreaptă către o majoritate de două treimi în parlament.

Liderul UDMR a fost cel care a luat primul cuvântul, mulțumindu-le maghiarilor din România care și-au exprimat dreptul la vot.

„În ceea ce privește rezultatele alegerilor și voturile exprimate în România, 94% din cei care au votat prin corespondență sau la consulate au ales FIDESZ. Explicația este setul de valori al partidului care este identic cu valorile comunității maghiare din România. Trebuie să le mulțumim alegătorilor că au fost și și-au exprimat voturile.

UDMR va întări relația de parteneriat cu FIDESZ și cu Guvernul care va fi instalat, dar, în același timp, suntem interesați ca relațiile bilaterale româno-maghiare să aibe o evoluție accentuată. Răspunsurile comune la provocările comune ne vor ajuta să depășim aceste vremuri extrem de dificile din toate punctele de vedere”, a afirmat Kelemen Hunor.

Ministrul Szijjártó Péter a spus că cetățenii Ungariei au ales, prin votul exprimat în urmă cu aproximativ două săptămâni, „pace” și „siguranță”.

„Vă mulțumesc pentru prezență. Suntem la aproape două săptămâni după ce în Ungaria au avut loc alegeri parlamentare. Aceste alegeri au doborât recordurile, așa cum nu s a mai văzut niciodată. Vom avea un număr record de reprezentanți în Parlament. Cetățenii au votat pentru pace și siguranță. Astfel, oamenii și-au manifestat decizia ca Ungaria să nu se implice în niciun fel în războiul din Ucraina. Nu vom susține vreo propunere care va aduce riscul implicării țării în acest conflict. 

Este o bucurie pentru noi că și maghiarii din afara granițelor au participat în mod record la alegeri. Au fost în jur de 318.000 de voturi din diaspora. În Miercurea Ciuc și Cluj au fost peste 205.000 de voturi prin scrisoare. Niciodată o alianță nu a primit atât de multe Alegerile parlamentare au arătat că țara mamă contează pentru comunitățile maghiare din afara țării. Sper ca în viitorul apropiat și relațiile dintre Ungaria și România să continue pe drumul cel bun”, a declarat ministrul ungar de Externe.

De asemenea, cei doi demnitari le-au cerut tuturor membrilor comunității maghiare din România să participe la recensământul populației, care a debutat în 14 martie și va dura până pe data de 15 mai.

Comenteaza