Klaus Iohannis, la Bruxelles: „Se discută foarte intens. Pentru România lucrurile s-au mişcat rezonabil”

Klaus Iohannis, la Bruxelles: „Se discută foarte intens. Pentru România lucrurile s-au mişcat rezonabil”
| Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Bruxelles, că speră ca negocierile pentru planul de relansare economică la nivelul UE să se finalizeze cu un acord și a precizat că este „moderat optimist”.

În ceea ce priveşte România, Iohannis a apreciat că lucrurile s-au negociat bine până în acest moment, dar a atras atenţia că, până nu se negociază tot, nimic nu este, de fapt, negociat. Preşedintele s-a declarat ”moderat optimist” în legătură cu viitorul negocierilor şi a subliniat că toate statele doresc încheierea unui acord.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

"Iată că, după două zile și două nopți de negocieri, din păcate încă nu s-a putut ajunge la un acord pe viitorul exercițiu financiar și pe fondurile de revigorare, relansare economică. (...) Se discută foarte intens despre condițiile de acordare a acestor sume, așa-numitele condiții de gestionare sau de guvernanță a fondurilor, unde, sigur, unii doresc o abordare mai lejeră, mai bazată pe abordări naționale, alții își doresc un control foarte strict din partea Consiliului sau din partea Comisiei, deci problemele sunt complicate. Pe de altă parte, pentru acordarea acestor fonduri, foarte multe state membre solicită o legătură strânsă cu verificarea statului de drept, care iarăși este o temă care a dus la multe discuții.

Ca și o notă, pentru România statul de drept nu este o problemă și nu ne opunem unei legături, fiindcă, din fericire, în România tema statului de drept a fost rezolvată în sens pozitiv prin referendumul de anul trecut și prin schimbările politice care s-au făcut, deci, iată, la acest capitol stăm bine. 

(...) Avem absolută nevoie de fonduri consistente, substanțiale. Avem nevoie de bani pe coeziune, pentru multele proiecte de autostrăzi, căi ferate, spitale, școli, și așa mai departe. Avem nevoie de fondurile pentru agricultură. (...)  Până în momentul acesta, lucrurile pentru România s-au negociat, s-au mișcat într-un mod rezonabil, dar aici, la negocieri, până când nu s-a negociat tot, practic nu s-a negociat nimic.

Sunt moderat optimist, avem încă o șansă și cred că astăzi este ziua decisivă, când ne vom da seama dacă putem acum, în această sesiune, să ajungem la un acord sau dacă trebuie să revenim peste câteva săptămâni pentru a relua aceste înțelegeri".

Comenteaza