Lecţia de miercuri din Cluj pentru premierul Ponta

Lecţia de miercuri din Cluj pentru premierul Ponta
Ex primul ministru, Emil Boc, promite că îl va acuza public de fraudă pe premierul în exerciţiu, Victor Ponta, dacă nu va demonstra că respectă banul public.

Concret, primarul Clujului spune că Ponta poate face acest lucru prin preluarea modelului de la Cluj de tratare a achiziţiilor publice directe, impus de el la primăriei clujeană, imediat după de Guvernul a schimbat foaia cu achiziţiile directe. „Toate achiziţiile peste 500 de euro ar trebui să fie postate pe site-ul Guvernului, ca orice cetăţean să aibă acces la informaţii. Aşa premierul Ponta va demonstra că nu a urmărit îmbogăţirea baronilor locali în momentul în care a mărit plafoanele financiare pentru achiziţiile directe. Dacă nu se va conforma şi va aplica modelul de la Cluj, atunci o să-l acuz public de fraudă pe bani publici", a declarat ieri, edilul de Cluj.

Încă de la începutul anului guvernul a decis să modifice pragul sumelor prevăzute în procedurile de achiziţii directe. Dacă iniţial un contract pentru produse şi servicii putea fi atribuit direct numai dacă avea o valoare de până la 15.000 de euro, în prezent această sumă a ajuns la 30.000 de euro. În cazul contractelor de lucrări, s-a urcat de la 30.000 de euro la 100.000 de euro.

Aşa că, edilul de Cluj a publicat pe site-ul primăriei, începând din august, absolut toate achiziţiile publice directe, în aşa fel încât orice cetăţean să poată vedea ce cumpără primăria.

 

Comenteaza