Legea care prevede ca 51% din produsele de pe raft să fie româneşti, în dezbatere. Comisia Europeană lansează o procedură de infrigement împotriva României

Legea care prevede ca 51% din produsele de pe raft să fie româneşti, în dezbatere. Comisia Europeană lansează o procedură de infrigement împotriva României
Legea, care este criticată de Comisia Europeană, prevede ca supermarket-urile să aibă pe rafturi alimente de producţie românească în proporţie de cel puţin 51%, produse care trebuie să provină dintr-un lanţ scurt de aprovizionare.

UPDATE: Comisia Europeană (CE) a lansat proceduri de infrigement împotriva României și Ungariei în privința comerțului cu amănuntul al produselor agricole și alimentare, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Răzvan Horaţiu Radu, agentul guvernamental al României la Curtea de Justiţie a UE (CJUE), a declarat, pentru MEDIAFAX, că avem la dispoziţie două luni să răspundem solicitării Comisiei Europene.

"Important este sa găsim soluţia cea mai bună. Nu riscăm deocamdată nicio sancţiune şi nici să fim daţi în judecată pe acest subiect de Comisia Europeană. Pentru motive similare, Comisia Europeană a deschis o procedură şi împotriva Ungariei", a precizat, pentru MEDIAFAX, agentul guvernamental al României la CJUE.

În procedura de infrigement (încălcarea legislaţiei comunitare) dacă, în ciuda hotărârii Curţii, statul membru tot nu remediază situaţia, Comisia poate retrimite cazul la Curtea de Justiţie. La a doua trimitere a cazului la Curtea de Justiţie, Comisia propune Curţii să impună sancţiuni financiare, sub forma unei sume forfetare şi/sau a unei plăţi zilnice.

"Confirm că azi ne-a fost comunicată deschiderea procedurii de infringement pe care nu o privesc ca pe o tragedie. Salutăm aceasta dezbatere parlamentară unde sunt prezenţi toţi actorii interesaţi pe acest subiect. Procedura de infringement trebuie privită în acest context al dezbaterii ca o oportunitate pentru amendarea cadrului legislativ corespunzator exigenţelor Comisiei Europene. Noi, Ministerul Afacerilor Externe, prin expertiza pe care o deţinem în materie suntem la dispoziţia colegilor din Ministerul Agriculturii si a comisiilor din Parlament, în scopul de a avea un cadru legal cât mai bine articulat şi care să răspundă atât intereselor economice, cât şi exigenţelor europene", a declarat, miercuri, Răzvan Horaţiu Radu, agentul guvernamental al României la Curtea de Justiţie a UE (CJUE), în cadrul unei dezbateri la Parlament.

Această lege ar fi trebuit să intre în vigoare pe 15 ianuarie anul acesta, însă ea nu se poate implementa, deoarece, până în momentul de faţă, Guvernul nu a adoptat normele de aplicare ale acestei legi.

Potrivit stiriletvr.ro, dezbaterea din Parlament vine în contextul în care Comisia Europeană a criticat această lege şi chiar a ameninţat România cu demararea proceurilor de infringement dacă merge mai departe cu această lege.

Proiectul a fost contestat de patronate şi a fost amânată de mai multe ori.

Fostul preşedinte al Comisiei de agricultură a Camerei Deputaţilor, Nini Săpunaru, declara, în mai 2016, că proiectul de lege potrivit căreia comercianţii trebuie să aibă la raft 51% produse provenite din lanţul scurt de aprovizionare va fi transmisă plenului fără niciun fel de modificare.

Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional, în unanimitate în luna iunie 2016 şi a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

 

 

Comenteaza