Liderii europeni i-au pus gând rău lui Viktor Orban. Îi pregătesc „opțiunea nucleară”

Liderii europeni i-au pus gând rău lui Viktor Orban. Îi pregătesc „opțiunea nucleară”
| Foto: Getty Images

Liderii europeni se întâlnesc săptămâna viitoare pentru a aproba un ajutor vital de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Un nou blocaj al Ungariei este văzut ca inacceptabil de către aceștia.

Se pare că s-ar putea lua în considerare posibilitatea de a invoca "opţiunea nucleară", de a-l da afară pe premierul ungar Viktor Orbán din procesul de vot al UE.

După ani de zile de abordare blândă cu premierul ungar Viktor Orbán, de data aceasta, diplomaţii europeni dau semnale că "opţiunea nucleară" - scoaterea Budapestei din procesul de vot al UE - nu mai este de neconceput dacă acesta pune în pericol securitatea Ucrainei, o ţară candidată la UE.

Uniunea Europeană ar folosi aşa-numitul Articol 7 - cea mai gravă sancţiune politică aplicată unei ţări membre.

Cinci oficiali şi diplomaţi europeni au declarat pentru Politico că ţări din blocul comunitar sunt pregătite să facă o mişcare împotriva Budapestei, în ceea ce ar fi o mişcare istorică pentru UE care se bazează pe coeziune şi unanimitate.

"Dacă Orban chiar blochează din nou cu adevărat un acord [privind bugetul şi cele 50 de miliarde de euro pentru Ucraina] la summitul din februarie, utilizarea articolului 7 pentru a priva Ungaria de drepturile de vot ar putea deveni o opţiune reală", a declarat un diplomat UE.

Votul de săptămâna viitoare privind ajutorul pentru Ucraina este esenţial atât pentru Ucraina, cât şi pentru ca UE să transmită preşedintelui rus Vladimir Putin că Ucraina are sprijinul unanim al aliaţilor occidentali. În decembrie, Orbán a blocat efortul UE de a trimite ajutoare Ucrainei.

Comenteaza