Video Liderul PNL Cluj, mesaj către mediul economic și populație privind măsurile fiscale: „Să aibă încredere în capacitatea Guvernului”

Liderul PNL Cluj, mesaj către mediul economic și populație privind măsurile fiscale: „Să aibă încredere în capacitatea Guvernului”

Ministerul de Finanţe a publicat, marți, un proiect de lege în dezbatere publică cu măsuri de creştere a taxelor şi de încetinire a cheltuielilor bugetare.

Printre cele mai importante prevederi sunt: impozit de 1% pe cifra de afaceri a IMM-urilor până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă. De asemenea, Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%. Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri. Și băncile vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri. Scutirea de impozit în IT se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei brut și se introduce plata CASS în agricultură, construcții și industria alimentară. Totodată, actul normativ prevede reducerea numărului total de funcţii de conducere, condiţionează acordarea voucherelor de vacanţă de nivelul salariului și limitarea nivelului sporurilor.

Președintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, transmite că măsurile sunt absolut necesare pentru ca România să nu riște să piardă fondurile europene.

O să dau un mesaj foarte clar către mediul economic și de afaceri și către întreaga populație: să aibă încredere în capacitatea Guvernului în ceea ce înseamnă gestionarea acestor măsuri fiscale pe care suntem nevoiți să le luăm. Măsurile pot avea un caracter temporar, dacă economia va crește la o dimensiune care să ne permită să venim cu alte aspecte de fiscalitate sau facilități, vom face acest lucru.

Trebuie să înțelegem că nu ne putem permite să pierdem fondurile europene dacă nu am fi luat aceste măsuri în zona fiscalității, care sunt concentrate în principal pe reducerea evaziunii fiscale. Fondurile europene au fost condiționate de adoptarea acestor măsuri fiscale. Uniunea Europeană, prin banii pe care îi trimite în România, dorește să crească nivelul de trai, dar, în același timp, nu poate să tolereze incapacitatea instituțiilor statului legat de ceea ce înseamnă colectarea resurselor financiare sau a taxelor și impozitelor pentru diverse afaceri care se fac în România.

Este important că am păstrat cota unică de impozitare și că am păstrat IMM-urile într-o zonă de confort, în sensul în care să fie stimulate să facă investiții. Eu sunt convins că toată lumea va fi mulțumită și va înțelege că măsurile luate sunt rezonabile și nu sunt împotriva cuiva. Iertați-mă, dar un funcționar public care are peste 10.000 de lei salariu lunar, nu înțeleg de ce ar mai trebui să-i dăm și vouchere de vacanță, de exemplu. Cred că poate renunța la asta și să-și facă economii în fiecare lună pentru a merge în vacanța pe care și-o dorește”, a afirmat Daniel Buda la ZIUA LIVE.

Comenteaza