Luptă pentru interzicerea totală a fumatului în spaţiile publice închise

Luptă pentru interzicerea totală a fumatului în spaţiile publice închise
Deşi în urmă cu două săptămâni Senatul a adoptat un proiect de lege privind interzicerea fumatului în instituţiile publice, deputatul social-democrat Aurelia Cristea nu vrea să renunţe la iniţiativa legislativă propusă, privind interzicerea totală a fumatului în spaţiile publice închise, şi continuă lupta în Camera Deputaţilor.

 

Preşedintele PSD Cluj-Napoca a depus în Camera Deputaților amendamente la proiectul de lege al deputatului PSD Tamara Ciofu referitor la modificarea legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, votat de senatori în 18 martie.

„Modificarea legii privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun este un efort colectiv al societății civile, mediului profesional si academic și al legislativului deopotrivă, transformarea propunerilor legislative în amendamente având rolul de a fluidiza procesul legislativ şi de a intra într-o normalitate a comportamentului social, cu impact direct asupra stării de sănătate la nivel național rezultatele consultării publice din Cluj demonstrând că interzicerea completă a fumatului în spaţiile publice închise se bucură de o susţinere socială" a declarat Cristea.

În amendamentele depuse deputatul clujean cere interzicerea comercializării produselor din tutun în interiorul tuturor unităţilor de învăţământ şi a spitalelor, dar şi interzicerea completă a fumatului în toate spațiile publice închise, inclusiv în baruri, cluburi, discoteci, cafenele, restaurante și alte unități de alimentaţie publică, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în spațiile de joacă pentru copii.

În acelaşi timp, propune înfiinţarea unei linii telefonice de sesizare, creată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, în care se pot anunţa contravenţiile determinate din încălcarea legii.

"Scopul acestei inițiative de modificare legislativă este protejarea sănătății persoanelor fumătoare și nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, precum și prevenirea răspândirii fumatului în rândul tinerilor și asigurarea unui nivel adecvat al calității vieții populației din România, cu o atenție specială acordată tinerilor", a declarat deputatul.

Proiectul de lege care prevede ca românii să nu mai aibă voie să fumeze în spaţii publice închise de la 1 ianuarie 2016 a fost făcut public de către deputatul clujean, cu scopul de a fi îmbunătăţit, în 18 februarie. La începutul lui martie, propunerea a intrat în consultare publică, iar în 11 martie a organizat şi o dezbatere publică.

În 18 martie, Senatul a adoptat iniţiativa legislativă a PSD-istei Tamara Ciofu cu 86 de voturi "pentru", 30 de "împotrivă" şi opt abţineri. Camera Deputaților este for decizional cu privire la modificarea şi completarea acestei legi.

Comenteaza