Maghiarilor li se cere să saboteze regionalizarea

Maghiarilor li se cere să saboteze regionalizarea
Consiliul Naţional Secuiesc ameninţă guvernul cu contramăsuri şi o „spirală confruntativă" dacă Ţinutul Secuiesc nu va fi o regiune de sine stătătoare.

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) ameninţă cu mişcări de protest şi cu sabotarea revizuirii Constituţiei în tentativa de a bloca proiectul regionalizării, care prevede includerea Ţinutului Secuiesc într-o regiune mai mare, alături de alte judeţe cu populaţie dominant de etnie română. Şi UDMR ar putea cere electoratului maghiar să boicoteze referendumul pentru revizuirea Constituţiei.

Întrunită sâmbătă la Târgu-Mureş, Adunarea Delegaţilor CNS a anunţat că va cere electoratului de etnie maghiară să se opună revizuirii Constituţiei cu scopul de a împiedica regionalizarea României, dacă actuala hartă a regiunilor, în care judeţele din Secuime - Covasna, Harghita şi parte din Mureş - sunt incluse într-o regiune mai mare alături de judeţele Alba, Braşov şi Sibiu. „CNS cere votanţilor maghiari din Transilvania ca, dacă nu se schimbă planul administrativ, care primejduieşte integritatea teritorială a Ţinutului Secuiesc, să împiedice cu toată puterea modificarea Constituţiei, chiar dacă în aparenţă conţine concesii pentru maghiarime", se spune în hoptărârea adoptată la reuniunea menţionată, potrivit pesurse.ro. Acelaşi document lansează veritabile ameninţări la adresa Guvernului României. „CNS face apel la Guvernul României să nu forţeze secuimea într-o spirală confruntativă, care poate să aibă consecinţe neprevăzute şi să nu ia măsuri contrare proceselor menite să întărească pacea şi siguranţa europeană, printre care şi procesul Helsinki", se mai spune în documentul invocat în care se mai ameninţă cu convocarea Adunării Naţionale Secuieşti, care ar urma să hotărască asupra „contra-măsurilor împotriva măsurilor guvernului de lezare a drepturilor".

UDMR nu exclude posibilitatea de a cere, la rândul său, boicotarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei. „N-am luat încă o decizie în acest sens, aşteptăm să vedem forma finală a proiectului de revizuire a Constituţiei. Într-adevăr, ne-au fost acceptate în comisie câteva amendamente (referitor la Statutul Minorităţilor şi la folosirea simbolurilor etnice - n. red.), dar e posibil ca în plen să ne mai treacă unele amendamente. În funcţie de cum va arăta proiectul care va merge la referendum, vom decide dacă vom merge la vot sau vom boicota şi noi referendumul", a declarat preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente. El a precizat că „deocamdată", Uniunea nu leagă revizuirea Constituţiei de regionalizare şi nu ia în calcul boicotarea primului proiect pentru blocarea celui de-al doilea.

„Civicii" maghiari nu au luat, nici ei, o decizie, deocamdată. „Nu am auzit să se ia o decizie privind susţinerea sau nu a Constituţiei sau a regionalizării, dar, dacă m-aţi întreba pe mine cum mi-aş dori să se facă regionalizarea, aşa cum spun de multă vreme, mi-ar plăcea să fie tot Ardealul laolaltă, români, maghiari, ţigani, toţi împreună. Pe de altă parte, în varianta în care doreşte guvernul să facă regionalizarea, sigur că pentru populaţia maghiară din Secuime nu e bine să fie amestecată cu alte judeţe cu populaţie română, pentru că, dacă pică sub 30% pondere în total populaţie, pierde din drepturi. Dar, repet, eu aş susţine cealaltă variantă, să rămânem noi, ardelenii, cu banii noştri, să ne dezvoltăm", a declarat vice-preşedintele PCM Simon Csaba. Niciun reprezentant PPMT, care să poată vorbi în numele formaţiunii, nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei.

 

 

Comenteaza