Meleşcanu: Suntem în favoarea unui dialog pentru a se găsi soluţii la problema Cataloniei

Meleşcanu: Suntem în favoarea unui dialog pentru a se găsi soluţii la problema Cataloniei
Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, consideră că Spania este, pentru România, un partener strategic, astfel că, principial, ţara noastră se pronunţă pentru un dialog pentru a se găsi soluţii la problema referendumului pentru independenţa Cataloniei.

Întrebat, luni, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său ungar Peter Szijjarto care este poziţia României faţă de situaţia din Spania în urma referendumului pentru independenţa Cataloniei, Teodor Meleşcanu a spus că orice acţiuni trebuie să respecte Constituţia şi obligaţiile asumate.

„Poziţia noastră nu a fost adoptată oficial, principial suntem în favoarea unui dialog pentru a se găsi soluţii la problema Cataloniei. Orice acţiuni de acest fel trebuie să respecte Constituţia şi obligaţiile asumate, să fie rezolvate pe calea dialogului dintre comunităţi şi guvernele statelor respective. Spania este pentru noi un partener strategic şi sperăm să se ajungă cât mai repede la soluţii negociate în ceea ce priveşte această problemă", a spus Meleşcanu.

Potrivit acestuia, problema este una internă a Spaniei, iar pentru a exprima votul trebuie să existe o înţelegere în legătură cu efectuarea unui referendum.

„În condiţiile în care nu există această înţelegere s-a ajuns în situaţii care ar fi trebuit evitate", a conchis ministrul român de Externe.

Peter Szijjarto a declarat la rândul său doar că problema referendumului pentru independenţa Cataloniei este una internă a Spaniei.

 

Comenteaza