Ministrul Investiţiilor: ”Toată lumea mă întreabă de metroul de la Cluj, aş vrea să îl întrebe şi pe primar" / "Vreau să vedem lucruri excepţionale la Cluj, îmi exprim încrederea că o să le vedem"

Ministrul Investiţiilor: ”Toată lumea mă întreabă de metroul de la Cluj, aş vrea să îl întrebe şi pe primar" / "Vreau să vedem lucruri excepţionale la Cluj, îmi exprim încrederea că o să le vedem"

Asocierea Gulermak-Alstom-Arcada a câștigat contractul pentru proiectarea și execuția Magistralei M1 Cluj-Napoca, în valoare de aproape 2 miliarde de euro. Este cel mai mare contract pentru infrastructura de transport atribuit până acum.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a fost întrebat în emisiunea România Politică de la Prima News dacă se va construi metroul la Cluj. ”Toată lumea mă întreabă de metroul de la Cluj, aş vrea să îl întrebe şi pe domnul primar (n.red. - Emil Boc)”, a precizat Câciu.

Ministrul Câciu a mai precizat că prin septembrie o să meargă şi el la Cluj ca să vadă dacă există şantierul metroului aprobat pentru construire cu bani din PNRR. ”Eu pot să vă spun că prin septembrie – acum e o situaţie cu politica şi să nu se înţeleagă altfel – o să merg şi eu la Cluj să văd dacă avem şantierul, dacă s-au încceput lucrările.

Ele trebuiau să înceapă. PNRR nu ne aşteaptă, anul 2026 este după uşă, vreau să vedem lucruri excepţionale la Cluj, îmi exprim încrederea că o să le vedem”, a mai arătat Adrian Câciu. 

Contractul pentru proiectarea și execuția Magistralei M 1 Cluj-Napoca a fost semnat cu Asocierea Gulermak-Alstom-Arcada pentru aproape 2 miliarde Euro, fiind cel mai mare contract pentru infrastructura de transport atribuit până acum.

Prin contractul de finanțare se asigură 13,69 miliarde de lei (din care 1,48 miliarde de lei din PNRR) pentru cele două etape necesare construcției Magistralei 1 a metroului clujean. Fondurile vor fi folosite pentru proiectarea, construcția, echiparea și punerea în funcțiune a liniei de metrou ușor în zona metropolitană Cluj-Napoca (21,03 km), a celor 19 stații și a depoului.

Trenurile metroului din Cluj-Napoca vor circula la un interval de 90 de secunde, iar capacitatea va fi cuprinsă între 15.000 şi 20.000 pasageri.

„Lucrările pentru Metrou vor începe din Florești (...) Este o veste extraordinară pentru comunitatea noastră și pentru întreaga regiune (...) lucrările ar trebui să înceapă la 1 martie 2024. Împreună cu Municipiul Cluj-Napoca suntem implicați în a derula proiecte care asigură dezvoltatea durabilă a întregii zone”, a transmis primarul Floreștiului, Bogdan Pivariu, în luna decembrie a anului 2023. 

CITEȘTE ȘI: LISTA terenurilor expropriate pentru construirea metroului de la Cluj-Napoca. Cine cât primește / USAMV, Ursus, Kaufland, între despăgubiți

Comenteaza