Ministrul Justiţiei susţine deschiderea uşilor puşcăriilor

Ministrul Justiţiei susţine deschiderea uşilor puşcăriilor
Prezent la Cluj, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, declară că o eventuală lege a amnistiei şi graţierii ar putea fi o soluţie de moment pentru a reduce numărul condamnărilor României la CEDO pentru condiţiile din penitenciare.

"Din punctul meu de vedere, soluţia este negocierea unui sprijn financiar european pentru modernizarea infrastructurii din penitenciare, dar şi în condiţiile în care am avea banii, construirea unui penitenciar ar dura un an de zile şi până atunci amnistia şi graţierea unor pedepse poate fi o soluţie. După revoluţie, în România s-au construit numai patru penitenciare, iar unele penitenciare sunt în clădiri improprii. Avem un deficit de 10.000 de locuri în penitenciare, de aceea amnistia ar putea fi o soluţie, dar trebuie dezbătută în parlament şi ea depinde şi de sprijinul pe care îl va avea sau nu din partea populaţiei", a declarat Cazanciuc.

El a mai precizat că România este pe primul loc în Europa la condamnările la CEDO pentru condiţiile din penitenciare, urmată de Italia. În schimb, el nu s-a arătat îngrijorat de faptul că trenarea proceselor a devenit un loc comun în justiţia românească. "În privinţa duratei proceselor suntem cam la jumătatea clasamentului la nivelul Uniunii Europene, deci nu stăm chiar aşa de rău", a spus Cazanciuc. Ministrul Justiţiei a evitat să-ţi exprime opinii tranşante şi în privinţa altor subiecte sensibile ale ultimelor zile. "Intenţia jn-a fost de a pedepsi ziariştii, ci de a evita scurgerile de informaţii. Va urma o dezbatere în Camera Deputaţilor şi vom vedea dacă e sau nu e nevoie de un asemenea articol", a comentat Cazaniuc referitor la controversata modificare a Codului Penal, iniţiată de social-democratul Şerban Nicolae, potrivit căreia jurnaliştii ar urma să fie pedepsiţi dacă vor mai publica amănunte din dosarele penale.

Aceeaşi atitudine a avut-o şi faţă de posibilitatea ca parlamentul să dea din nou cu flit procurorilor DNA şi să amâne votul pentru aprobarea începerii urmăririi penale împotriva foştilor miniştri, actuali parlamentari, implicaţi în afacerea Microsoft, datorităm vacanţei electorale pe care şi-au votat-o până după alegerile prezidenţiale. "Cred că parlamentarii vor găsi răgaz pentru a da curs solicitării DNA", a fost sngurul comentariu al ministrului Justiţiei.

Robert Cazanciuc a participat în această dimineaţă la Cluj la cel de-al XII-lea Congres al Notarilor Publici din România, după care a făcut o vizită la Curtea de Apel Cluj.

Comenteaza