„Noua casă”, pe masa guvernului. Ce prevede programul și cine poate beneficia

„Noua casă”, pe masa guvernului. Ce prevede programul și cine poate beneficia

Pe ordinea de zi a ședinței de guvern de astăzi se regăsesc mai multe proiecte de ordonanţe de urgenţă, printre care şi cea privind unele măsuri în vederea implementării programului „Noua casă". Acesta prevede credite de până la 140.000 de euro și avansuri cuprinse între 5% și 15%.

„Prin locuinţă în sensul programului „Noua casă” se înţelege orice imobil cu destinaţia de locuinţă, alcătuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, căile de acces, anexele gospodăreşti, facilităţile, dependinţele, dotările şi utilităţile aferente acesteia, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii”, se arată în OUG care urmează să fie aprobată de Guvern.

Potrivit actului normativ, avansul reprezentat de diferenţa dintre preţul de achiziţie a locuinţei rezultat din promisiunea bilaterală de vânzare şi finanţarea garantată se plăteşte de către beneficiar şi este între 5 şi 15% din preţul de achiziţie a locuinţelor, în funcţie de categoriile de locuinţe, relatează Agerpres.

Programul prevede credite de până la 140.000 de euro pentru locuințele noi, pentru care se cere un avans de 15% și credite de până la 70.000 de euro pentru locuințe mai vechi de 5 ani, cu un avans de 5%.

Cine pot fi beneficiarii programului „Noua casă”

Beneficiarul programului este persoana fizică ce îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a) la data solicitării creditului garantate, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;

b) achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului;

c) are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

Mai multe detalii privind proiectul „Noua Casă”  se pot găsi AICI.

Comenteaza