Orban arată spre USR-PLUS: „Răspunderea politică exclusivă pentru menținerea în funcție a lui Voiculescu aparține partidului care îl susține”

Orban arată spre USR-PLUS: „Răspunderea politică exclusivă pentru menținerea în funcție a lui Voiculescu aparține partidului care îl susține”
| Foto: fanatik.ro

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că răspunderea politică „exclusivă” pentru menţinerea lui Vlad Voiculescu în funcţia de ministru al Sănătăţii aparţine celor din USR-PLUS.

Fostul prim-ministru a spus că în momentul în care Florin Cîţu consideră că un membru al Cabinetului afectează buna funcţionare a Guvernului, premierul poate decide schimbarea acestuia.

„În ceea ce priveşte chestiunea legată de domnul Voiculescu, le-am spus foarte clar colegilor din USR PLUS că răspunderea politică exclusivă pentru menţinerea în funcţie a ministrului Voiculescu aparţine partidului care îl susţine, că în ceea ce ne priveşte privim extrem de îngrijoraţi la modul în care este gestionat Ministerul Sănătăţii.

Și, atenţie, Ministerul Sănătăţii este unul din cele mai încercate ministere în condiţii de pandemie şi în condiţiile în care ne confruntăm cu al treilea val al pandemiei, că exigenţa noastră faţă de modul în care este condus Ministerul Sănătăţii este maximă şi, de asemenea, (...) noi susţinem foarte clar dreptul premierului ca, atunci când consideră că un ministru afectează buna funcţionare a Guvernului, nu-şi îndeplineşte atribuţiile şi nu pune în practică programul de guvernare şi generează situaţii care pot pune în pericol buna funcţionare a Guvernului, de a propune schimbarea ministrului respectiv", a afirmat Orban, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Potrivit liderului PNL, fiecare dintre formaţiunile politice din coaliţia guvernamentală trebuie să aibă propria evaluare a miniştrilor, iar, atunci când unul dintre aceştia nu-şi face treaba, partidul care l-a propus să fie acela care solicită schimbarea.

„Cred că este extrem de importantă funcţionarea în condiţii de performanţă şi într-o evaluare pe bază de rezultate a tuturor miniştrilor care compun Cabinetul. Premierul are dreptul, atunci când are suficiente argumente, conform prevederilor constituţionale, să propună schimbarea unui ministru, indiferent din ce partid este", a explicat Ludovic Orban.

Președintele Camerei Deputaților a mai spus că la Ministerul Sănătăţii au apărut "foarte multe" probleme şi este nevoie de o analiză "obiectivă" şi "exigentă".

„Ceea ce am avut de spus am spus în cadrul reuniunii coaliţiei, cu siguranţă este unul dintre ministerele în care au apărut foarte multe probleme şi în care este nevoie de o analiză extrem de obiectivă şi de exigentă asupra modului în care a funcţionat Ministerul Sănătăţii, iar în cazul în care nu se constată o îmbunătăţire semnificativă a activităţii Ministerului Sănătăţii se poate ajunge inclusiv la schimbarea ministrului", a susţinut preşedintele PNL.

Orban a evidenţiat că trebuie făcută o evaluare a activităţii fiecărui demnitar, indiferent că este ministru, secretar de stat sau dacă deţine o altă funcţie în care are responsabilităţi. El a subliniat, totodată, că este extrem de importantă coeziunea coaliţiei de guvernare.

Întrebat dacă o schimbare a ministrului Sănătăţii de către premier poate zdruncina sau rupe coaliţia guvernamentală, Orban a negat. „Orice ministru care nu girează cu profesionalism şi cu rezultate un minister, cu siguranţă, poate să afecteze percepţia coaliţiei şi a fiecărei formaţiuni din cadrul coaliţiei. Ca atare, este nevoie de o abordare obiectivă şi exigentă a prestaţiei miniştrilor care se află în funcţie, care, evident, trebuie să se facă pe baza unor criterii de evaluare care să fie obiective", a indicat liderul liberalilor.

Ludovic Orban s-a declarat afectat de modul în care au fost evacuaţi pacienţii de la Spitalul Foişor pentru transformarea acestuia în spital COVID. „Am fost ca orice cetăţean român afectat de ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Foişor. Înţelegem nevoia creşterii numărului de paturi la terapie intensivă, pe de altă parte, orice decizie de transformare a unui spital în spital COVID trebuie să urmeze nişte paşi.

Transformarea trebuie să se facă astfel încât să se permită tratarea pacienţilor în cele mai bune condiţii, trebuie să se facă cu o pregătire prealabilă şi cu asigurarea asupra faptului dacă există toate garanţiile că pacienţii din spital vor fi trataţi în alte locuri în spitale şi că sunt pregătite condiţiile pentru preluarea pacienţilor COVID. (...) Este o acţiune comună care trebuia realizată şi nu trebuia să se ajungă într-o astfel de situaţie în care să existe o evacuare a pacienţilor în condiţiile în care s-a realizat", a afirmat liderul PNL.

Comenteaza