Orban, preşedintele PNL: Petre Daea să facă public raportul privind dublul standard al produselor

Orban, preşedintele PNL: Petre Daea să facă public raportul privind dublul standard al produselor
PNL îl somează pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, să dea publicităţii raportul privind dublul standard al produselor alimentare cu menţionarea producătorilor şi produselor investigate.

PNL cere demiterea preşedintelui ANPC, Marcel Bogdan Pandelică, a declarat, vineri, preşedintele PNL, Ludovic Orban.

"Partidul Naţional Liberal îl somează pe ministrul Daea să dea publicităţii întregul document, cu menţionarea producătorilor şi produselor care au făcut obiectul investigaţiei şi în cazul cărora au fost constatate abateri", a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Ludovic Orban a afirmat că este rolul fundamental al Guvernului să informeze cetăţenii, să ia măsurile adecvate în cazul produselor neconforme, să avertizeze asupra posibilelor efecte negative şi să intervină atunci când consumatorii sunt înşelaţi şi sănătatea le este pusă în pericol.

"În aces caz sunt incidente prevederile din Constituţie referitoare la siguranţa persoanei (art. 23) şi la dreptul de a avea acces neîngrădit la informaţii de interes public (art. 31), care sunt cu acest prilej încălcate. Solicităm, astfel, Guvernului să prezinte public măsurile luate în urma controlului efectuat", a spus liderul PNL.

PNL va formula o cerere oficială în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public pentru a putea pune la dispoziţia opiniei publice datele complete ale controlului, a precizat Ludovic Orban.

"Atragem atenţia asupra faptului că o astfel de conduită are conotaţii infracţionale în raport cu interesele publice", a adăugat liberalul.

PNL a criticat şi dubla abordare a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, care "în alte situaţii a desfăşurat controale publice asupra agenţilor economici, dar în acest caz a preferat să menţină confidenţial acest proces".

"În consecinţă, solicităm demiterea preşedintelui ANPC, Marcel Bogdan Pandelică, pentru încălcarea Hotărârii de Guvern 700/2012, articolul 2: <<Autoritatea (...) acţionează pentru prevenirea şi combaterea practicilor care dăunează vieţii, sănătăţii, securităţii şi intereselor economice ale consumatorilor>>", a spus Orban.

Şeful ANPC a anunţat că au fost retrase de pe piaţă doar o parte dintre produse, fără a preciza care sunt acelea şi ce alte produse se află în continuare în circuitul commercial, se arată în comunicatul de presă.

"Nu este suficientă doar piesa de teatru, jucată la masa Guvernului, în care premierul se răţoieşte la miniştri, dar cu rezultat zero în apărarea intereselor consumatorilor români. Această butaforie recurentă a premierului Tudose nu încălzeşte pe nimeni şi nu aduce niciun beneficiu concret nimănui", susţine liberalul.

Ludovic Orban a afirmat că dacă ministrul Daea nu va da publicităţii informaţiile solicitate, trebuie să lase ministerul Agriculturii pe mâini mai bune.

"Dacă ministrul Daea, în chestiuni grave cum sunt înşelarea consumatorilor, punerea în pericol a sănătăţii cetăţenilor, nu va da publicităţii informaţiile solicitate, trebuie să se rezume la cheltuirea pensiei speciale de parlamentar - pentru care s-a milogit şi s-a înjosit - ori să se angajeze la una dintre firmele pe care le protejează, dar să lase ministerul Agriculturii pe mâini mai bune", a conchis liberalul.

 

 

Comenteaza