Organizațiile liberale care vor decide lupta pentru putere din PNL. Clujul este fruntaș

Organizațiile liberale care vor decide lupta pentru putere din PNL. Clujul este fruntaș
| Foto: Facebook.com/pnl.cluj

Datorită numărului mare de voturi aduse de PNL Cluj la ultimele alegeri, organizația clujeană va avea un cuvânt greu de spus la Congresul din 25 septembrie, unde se va stabili conducerea partidului.

Topul organizaţiilor care vor trimite cel mai mare număr de delegaţi la Congresul PNL din 25 septembrie este dominat de filialele din Ardeal, cu toate că din spate vine şi o filială din sud.

Conducerea liberală a stabilit la începutul săptămânii că la Congresul PNL din 25 septembrie vor participa fizic 5.000 de delegaţi din toate organizaţiile. Potrivit adevarul.ro, pentru calcularea numărului de delegaţi se va lua în considerare media rezultatului procentual al organizaţiilor la alegerile locale şi parlamentare (50%) şi media rezultatului ca număr de voturi al organizaţiilor la alegerile locale şi parlamentare din anul 2020. Aşadar, doar ultimele două rânduri de alegeri vor conta în stabilirea numărului de delegaţi. 

Cele mai puternice două organizaţii vor fi Bihorul şi Giurgiul. Bihorul este condus de Ilie Bolojan, actual preşedinte al Consiliului Judeţean, care la locale a obţinut 56% din voturi, fiind prima organizaţie pe ţară ca procent, dar care a strâns şi un număr impresionant de 142.000 de voturi, în condiţiile în care cea mai mare organizaţie, ca dimensiune, PNL Bucureşti, a obţinut doar 122.000. La parlamentare, Bihorul nu a mai fost pe podium, dar tot a strâns 34% din voturi, fiind în primele filiale din ţară. Până în prezent, Bihorul nu s-a pronunţat pe cine susţine, dar negocierile intense sunt cu echipa Cîţu.

Giurgiu este organizaţia-surpriză de la ultimele rânduri de alegeri, la locale fiind pe locul al treilea (50,42%), iar la parlamentare pe primul loc (46%). Filiala condusă de eurodeputatul Dan Motreanu are însă dezavantajul că e dintr-o circumscripţie mică, aşadar numărul de voturi e redus. Nici organizaţia de Giurgiu nu a anunţat pe cine va susţine, surse din PNL precizând pentru „Adevărul” că Dan Motreanu „a ieşit la negociere”.

Sibiul controlat de ministrul Muncii, Raluca Turcan, ar urma să fie a treia organizaţie ca forţă. Şi Turcan a fost rezervată până în prezent să spună dacă va veni tot în echipa Orban sau va trece în tabăra lui Florin Cîţu. Turcan e cunoscută pentru prudenţa sa politică, aşa că ambele tabere se aşteaptă ca ministrul să aleagă pe ultima sută de metri.

Clujul rămâne fruntaş

PNL Cluj rămâne una dintre organizaţiile fruntaşe ale partidului, fiind vorba de o organizaţie care aduce atât un număr mare de voturi (117.000 la locale, 67.500 la parlamentare), dar care a obţinut şi procente ridicate, 46,5% la locale, iar la parlamentare 32,5%. Liberalii din Cluj, deşi n-au spus oficial, sunt 100% alături de Florin Cîţu, Emil Boc deja anunţând cum se poziţionează pentru congres. De altfel, Emil Boc e văzut drept favorit pentru a candida pentru o funcţie de prim-vicepreşedinte sau de preşedinte executiv, în cazul în care e schimbat statutul.

Un pas important până la Congresul PNL din 25 septembrie va fi reprezentat de alegerile din filiale, între 1 iulie şi 15 august fiind Conferinţele judeţene, acolo unde vor fi aleşi şefii organizaţiilor judeţene. În funcţie de cine câştigă fiecare dintre organizaţii depinde şi numele delegaţilor aleşi pentru congres, care într-o anumită măsură pot fi influenţaţi de şeful de filială judeţeană. Însă şi aici controlul politic al delegaţilor nu garantează un vot pentru persoana susţinută oficial. Iar situaţia din 2017 e relevantă, când Cristian Buşoi a avut în spate susţinerea a aproape 20 de filiale, dar a fost bătut cu 78% de Ludovic Orban.

În ceea ce privește candidații, doar actualul lider al PNL, Ludovic Orban, și-a anunțat până acum intenția pentru un nou mandat la șefia liberalilor. Cel de-al doilea nume ar putea fi premierul Florin Cîțu, care n-a negat că va candida, dar, până la această oră, nici n-a făcut un anunț oficial în acest sens.

Comenteaza