Parlamentarii USL din Cluj votează împotriva exploatării de la Roşia Montană

Parlamentarii USL din Cluj votează împotriva exploatării de la Roşia Montană
Cei trei parlamentari clujeni ai PSD vor vota împotriva exploatării de la Roşia Montană; aceştia au organizat o conferinţă de presă în această dimineaţă, în care au anunţat că nu sunt de acord cu exploatarea.

Un deputat din Cluj le-a cerut clujenilor din circumscripţia sa să-şi exprime punctul de vedere cu privire la exploatarea de la Roşia Montană. A strâns câteva mii de păreri, între care covârşitoarea majoritate au fost exprimate într-o direcţie.

Aurelia Cristea e deputat PSD în cartierul clujean Gheorgheni şi a anunţat săptămâna trecută că, înainte de a vota legea exploatării miniere de la Roşia Montană în Parlament, se va consulta cu clujenii din circumscripţia sa. A primit mii de mailuri şi mesaje pe Facebook, dar şi semnături în stradă. "În primul rând să transmit mulţumiri celor care au participat la acest exerciţiu democratic", spune ea. "Au venit la punctele de consultare publică, au trimis mailuri sau au scris pe Facebook, au fost foarte mulţi".

Rezultatele consultării publice sunt covârşitoare împotriva exploatării miniere: 3.961 opţiuni în total, dintre care 3.607 au fost împotriva proiectului de lege privind exploatarea şi 354 au fost în favoarea proiectului. Din 3607 răspunsuri negative, 2.937 sunt semnături strânse în stradă şi 510 au fost pe mail, restul pe Facebook; din 354 opţiuni în favoare, 291 au fost în stradă şi 63 mailuri. "Rezultatul e covârşitor în defavoarea proiectului", constată Cristea. "Am remarcat că oamenii au sesizat pe mail şi Facebook, dar în special la punctele din stradă, că ar vrea să nu măsluim aceste rezultate. Aveau o doză de neîncredere în faptul că vom face acest sondaj în mod corect". 

Senatorul Alexandru Cordoş spune că serverele Senatului de e-mail au fost blocate două zile, din cauza miilor de mesaje primite în care cetăţenii îşi exprimau dezaprobarea faţă de exploatarea de la Roşia Montană. "Personal am răspuns la câteva sute de mailuri", spune el.
Deputatul Cornel Itu este secretarul Comisiei de Politică Economică a Parlamentului. "Am spus de multe ori că nu susţin proiectul de la Roşia Montană cum s-a negociat acesta în 1997. Dar de atunci de la 4% redevenţă s-a ajuns la 6%, de la 20% participaţia Statului a crescut la 25%. Deci sunt premise că se poate negocia", spune el, adăugând că e promotorul unui proiect legislativ ca o parte din redevenţă să se întoarcă la autorităţile locale, sub formă de cotă-parte. "Exploatarea de la Roşia Montană nu e un proiect de dezvoltare durabilă", conchide el.

 

 

Comenteaza