Parlamentul a respins moţiunea de cenzură împotriva lui Ponta

Parlamentul a respins moţiunea de cenzură împotriva lui Ponta
Cea de-a patra moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta a fost respinsă marţi de Camera Deputaţilor şi de Senat, reunite pentru a o dezbate.

Moţiunea a fost respinsă cu 207 opţiuni "pentru" şi opt "împotrivă", potrivit unor surse din comisia de numărare a voturilor. Respingerea moţiunii a fost anunţată şi oficial în plenul Parlamentului. Parlamentarii partidelor din coaliţia de guvernare nu au votat.

Moţiunea de cenzură a PNL, intitulată "Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta", a fost semnată de 183 de parlamentari ai opoziţiei. Pentru adoptare şi, implicit, pentru demiterea Guvernului ar fi fost nevoie de voturile a jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor, adică 276 voturi.

PNL afirmă în textul moţiunii "Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!" că "un premier trimis în judecată compromite o naţiune întreagă", afirmând că "în orice altă ţară din UE premierul şi-ar fi dat demisia în momentul următor începerii urmăririi penale, adică acum mai bine de trei luni de zile".

"Îşi permite România să fie reprezentată la nivel de prim-ministru de un inculpat trimis în judecată? Cetăţeni, politicieni, ne mai permitem să tolerăm minciuna, corupţia şi impostura actualului prim-ministru? Sunt întrebări la care trebuie să răspundem acum! Cei mai mulţi concetăţeni au făcut-o deja, au semnat pentru demiterea lui Victor Ponta, în sondajele de opinie îşi exprimă nemulţumirea faţă de un asemenea premier, după ce l-au respins la prezidenţiale.

Partidul Naţional Liberal a decis să depună, de îndată, această moţiune de cenzură împotriva Guvernului pentru că situaţia actuală, cu un premier trimis în judecată, compromite o naţiune întreagă. În orice altă ţară din UE premierul şi-ar fi dat demisia în momentul următor începerii urmăririi penale, adică acum mai bine de trei luni de zile", se arată în textul moţiunii de cenzură.

Semnatarii acesteia susţin că "România are un prim-ministru care în orice cancelarie europeană este privit doar ca un inculpat".

"Au apărut chiar exemple concrete de miniştri luaţi în derâdere de omologii lor din cauza acestui politician care se vrea de neînlocuit. Toţi oficialii europeni ştiu că Victor Ponta se află în boxa acuzaţilor. PNL este partidul care apără prezumţia de nevinovăţie, dar această prezumţie nu poate fi folosită ca pretext pentru discreditarea totală a poziţiei de prim-ministru. Aşadar, stimaţi parlamentari, dragi români, Victor Ponta trebuie să plece din fruntea Guvernului, pentru că: un premier acuzat de fals în înscrisuri nu poate semna acte normative ale României; un premier acuzat de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată nu poate gira bugetul României; un premier aflat în faţa judecătorilor pentru spălarea banilor nu poate avea pe mână taxele şi contribuţiile românilor; un premier acuzat de fapte legate de corupţie nu va putea garanta românilor un scrutin corect în 2016; un astfel de premier va negocia cu FMI doar de pe treptele tribunalului, între două înfăţişări", se mai arată în moţiunea de cenzură a PNL.

Liberalii mai susţin că premierul "lasă o economie cu probleme structurale, plină de incertitudini şi că Guvernul Ponta este guvernul care a tăiat masiv investiţiile şi a blocat construcţia de autostrăzi, de noi spitale şi şcoli, a făcut praf marile privatizări, abandonându-le, bineînţeles, în mari anchete de corupţie".

Comenteaza