Partidele clujene „dau drumul la motoare” pentru alegerile locale din 2024. Cine sunt primii candidați anunțați

Partidele clujene „dau drumul la motoare” pentru alegerile locale din 2024. Cine sunt primii candidați anunțați
| Foto: ZIUA de CLUJ - alegerile locale din 2020

PNL Cluj marșează pe tandemul Boc-Tișe, PSD ține la secret numele candidaților, la USR e concurență la primărie, nu și la Consiliul Județean, unde Sălăgean pare singurul doritor, AUR îl așteaptă pe Sabin Sărmaș să își depună adeziunea la partid și merge pe mâna lui Cristian Sipoș la județ, în timp ce UDMR încă analizează.

Liderii coaliției de guvernare au decis, în cursul acestei săptămâni, comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, astfel că cele două scrutine vor avea loc în 9 iunie 2024. Decizia devansează organizarea alegerilor locale cu aproximativ 3 luni față de ceea ce era programat inițial.

În acest context, liderii partidelor din Cluj nu mai au vreme de pierdut și își pregătesc organizațiile pentru dubla bătălie electorală, iar numele de candidați pentru primăriile din județ sau pentru Consiliul Județean Cluj încep să iasă la iveală.

ZIUA de CLUJ a stat de vorbă cu liderii celor mai importante partide clujene pentru a afla cum se pregătesc pentru alegerile locale și ce candidați vor propune alegătorilor.

Boc și Tișe fac din nou echipă

Liderul PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, este convins că atât primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, cât și președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, vor candida pentru noi mandate.

Filiala PNL Cluj este pregătită pentru aceste alegeri, chiar dacă au fost devansate. Avem candidați în fiecare oraș și comună. Comasarea alegerilor nu este o chestiune care să ne fi luat prin surprindere. Partidul va decide cea mai bună variantă de candidatură pentru fiecare UAT în parte. Actualii primari sunt cei care au prima opțiune pentru un nou mandat. Unde nu va fi cazul, avem deja soluții pregătite”, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Daniel Buda.

Se pare că o situație specială va fi la Huedin, unde primarul Mircea Moroșan ar fi tentat de pensionare, dar conducerea liberalilor clujeni speră să îl convingă să candideze pentru un nou mandat.

Totodată, primarul liberal al Floreștiului, Bogdan Pivariu, a anunțat, în urmă cu câteva săptămâni, la ZIUA LIVE, că își dorește un nou mandat la conducerea celei mai mari comune din țară.

Filiala PSD Cluj, deschisă la alianțe locale

Secretarul executiv al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, a precizat că numele candidaților social-democrați pentru alegerile din 9 iunie vor fi făcute publice în scurt timp.

În fața provocărilor noului calendar electoral, rămânem fermi dedicați promovării unei echipe solide și transparente. Ne propunem să aducem un suflu nou în politică locală și să contribuim la dezvoltarea durabilă a comunității noastre. Am stabilit echipe și candidații în toate organizațiile locale, inclusiv la nivelul municipiului Cluj-Napoca și al Consiliului județean Cluj, iar în cel mai scurt timp aceștia vor fi confirmați oficial în cadrul Consiliului Politic Județean, urmând să le facem publice identitatea și programul politic.

PSD Cluj va face tot posibilul să inspire încredere și să construiască parteneriate eficiente în beneficiul cetățenilor noștri. Ne propunem să dăm curs unui principiu esențial al democrației – dialogul constructiv. În perioada următoare, vom iniția discuții cu celelalte formațiuni politice pentru a explora posibilități de colaborare și alianțe locale. Având în vedere scena politică locală, suntem și în prezent în dialog cu toate formațiunile politice pentru echilibrarea deciziilor locale în beneficiul cetățenilor. Credem în forța multiculturalismului și suntem convinși că o abordare unitară poate aduce beneficii semnificative pentru comunitatea noastră”, ne-a transmis Alexandru Cordoș.

USR Cluj vrea să pună mâna pe mai multe primării decât în 2020

Șefa USR Cluj, deputata Oana Murariu, a ținut să lămurească ipotezele ce îl vizează pe liberalul Sabin Sărmaș drept posibil candidat al Alianței Dreapta Unită (USR-PMP-Forța Dreptei) pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca.

USR Cluj se află în plină pregătire, cu o strategie bine conturată și o agendă clară: să câștigăm mai multe primării ca în 2020. Deja am desemnat candidații pentru Dej, Florești, Turda și Câmpia Turzii, este vorba despre Alina Meșter, Flaviu Udrea, Ciprian Rigman și Ioan Bakoș. Avem stabilite două date esențiale în acest proces: în 3 martie, vom avea Adunarea Generală la Cluj-Napoca, un moment important pentru stabilirea direcțiilor și a priorităților noastre. Până în 10 martie vom avea Adunări Generale în toate filialele din județ unde vom desemna oficial toți candidații pentru primăriile din județ. Urmează conferința județeană pe 17 martie pentru desemnarea candidatului la funcția de președinte al Consiliului Județean precum și lista de consilieri județeni.

Referitor la ipoteza unei candidaturi a lui Sabin Sărmaș din partea Alianței Dreapta Unită, considerăm că fiecare partid are dreptul să își aleagă reprezentanții pe care îi consideră cei mai potriviți pentru a-și duce la îndeplinire viziunea și obiectivele. Suntem convinși că alegătorii vor ști să facă diferența între propunerile de schimbare reală și promisiunile fără acoperire. Alianța Dreapta Unită va avea candidat pentru alegerile locale în Cluj-Napoca și acest candidat va fi desemnat de USR: Suntem în plin proces de alegeri deschise, la care votează și cetățenii orașului, pentru candidatura la Primăria Cluj-Napoca. Suntem deschiși la dialog și colaborare cu toate forțele politice care împărtășesc viziunea noastră despre o administrație locală eficientă, transparentă și în serviciul cetățeanului”, ne-a declarat liderul USR Cluj.

Pentru primăria Cluj-Napoca, candidatul USR se va alege dintre Viorel Băltărețu, Mihaela Nia și George Trif, aflați în faza finală a competiției interne. Cu expunerea de parlamentar în spate, deputatul Viorel Băltărețu este favorit să se bată din partea USR pentru fotoliul de primar al orașului de pe Someș.

În ceea ce privește Consiliul Județean, useriștii clujeni ar putea merge tot pe mâna lui Cătălin Sălăgean, actual consilier județean, care a candidat pentru această funcție și la alegerile locale din 2020, clasându-se la o distanță considerabilă în spatele lui Alin Tișe (12,82% din voturi a strâns Sălăgean, față de 50,45% Alin Tișe).

Liderul AUR Cluj candidează la șefia CJ / Sabin Sărmaș, cu AUR în spate pentru primăria Cluj-Napoca?

Coordonatorul AUR Cluj, Cristian Sipoș, susține că decizia coaliției de comasare a alegerilor îi motivează pe membrii partidului să muncească mai mult pentru a-și îndeplini obiectivele.

Nu ne așteptam la această comasare, dar suntem pregătiți. Accelerăm pregătirile. Ne motivează să tragem mai tare acum și vom avea primari, consilieri locali, consilieri județeni. Avem deja câțiva candidați anunțați sau cu mari șanse să candideze. La Turda va fi Adrian Nap, Câmpia Turzii - Marian Morar, Petreștii de Jos - Teodora Teutișan. La Consiliul Județean Cluj voi candida eu.

Pentru primăria Cluj-Napoca avem câteva nume grele, dar nu le pot dezvălui deocamdată. Deputatul Alin-Ilie Coleșa va deschide lista pentru Consiliul Local. Legat de Sabin Sărmaș, îl așteptăm cu interes să vină să-și depună cererea de adeziune. Eu nu vreau să mă pun contra la ceea ce a spus George Simion. Susținem pe oricine care se pune împotriva coaliției monstruase PSD-PNL. În politică, dacă vine cineva mai bun trebuie să-i lăsăm locul. Dar la ora asta cam acestea sunt variantele”, a afirmat liderul AUR Cluj.

UDMR Cluj va avea candidați proprii pentru primăria Clujului și Consiliul Județean

Președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, a anunțat că numele candidaților urmează să fie stabilite prin intermediul unor alegeri interne.

Noi suntem pregătiți, indiferent că alegerile ar fi avut loc în septembrie sau că au loc în iunie. Doar termenele alegerilor preliminare din organizație trebuie să le decalăm puțin. Decidem candidații printr-o procedură internă. Nu cred că ne afectează această comasare. Nu avem încă nume pentru primăria Cluj-Napoca sau Consiliul Județean, dar pot spune că vom avea candidați proprii. Pentru celelalte municipii din județ deocamdată nu avem o decizie. Posturile de viceprimar la primăria Cluj-Napoca și la CJ Cluj rămân ca ținte importante pentru noi”, a spus Csoma Botond.

Amintim că actualul deputat liberal Sabin Sărmaș și-a anunțat deja candidatura pentru primăria Cluj-Napoca. Este primul nume important care a făcut acest anunț. Rămâne de văzut dacă va candida ca independent sau va adera la un nou partid, după ce și-a pierdut susținerea în PNL Cluj.

Comenteaza