Partidul Popular Maghiar din Transilvania cere sârmă ghimpată la graniţa României cu Serbia

Partidul Popular Maghiar din Transilvania cere sârmă ghimpată la graniţa României cu Serbia
Președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Szilagyi Zsolt, a cerut luni Guvernului și președintelui Klaus Iohannis să ia în calcul securizarea graniței verzi cu Serbia, cu garduri de sârmă ghimpată "tip NATO". Măsura propusă de PPMT vizează descurajarea imigranţilor.

"Cerem Guvernului și domnului președinte să analizeze, ca mod preventiv, în cel mai scurt timp posibil, să securizăm granița cu Serbia. Ungaria, dacă nu mă înșel, a anunțat deja că au de gând securizarea granițelor verzi cu România, nu știu în ce măsură au evoluat lucrurile, însă, fără doar și poate, putem spune că mai repede sau mai târziu, migranții vor apărea aici, iar noi trebuie să fim pregătiți. Plasarea gardurilor din sârmă ghimpată tip NATO să fie luată în seamă și să înceapă securizarea granițelor de sud-vest" a declarat luni, într-o conferință de presă, Szilagyi Zsolt, relatează Agerpres.

Liderul PPMT a precizat că România ar trebui să închidă granița verde așa cum a făcut și Ungaria pe granița de sud-vest cu Serbia.

"Mai repede sau mai târziu, valul migranților care este împins înapoi dinspre Austria spre Slovenia și Croația, va ajunge în Serbia, iar migranții și liderii lor vor căuta trasee alternative. Deci mai repede sau mai târziu, migranții, de ordinul miilor, vor ajunge în România. Și această situație trebuie evitată. Dacă România închide, în mod preventiv, granița cu Serbia, încă o dată vă spun, nu punctul legal de trecere a frontierei, ci granița verde, acesta se poate considera și un mesaj: Dragilor, nu veniți aici, fiindcă suntem pregătiți și mai bine mergeți altundeva sau rămâneți acasă", a spus Szilagyi.

El a apreciat ca salutar faptul că s-a format "o solidaritate și un unison regional între țările balcanice și cele occidentale afectate", precum și faptul că România, Bulgaria și Serbia au ajuns la o poziție comună privind cotele de refugiați.

"Am salutat faptul că România a votat cu țările de la Vișegrad, mai puțin Polonia, dar având în vedere rezultatul alegerilor din Polonia de ieri, cred că și acest vot se va rectifica, mă refer la votul Poloniei axat pe acceptarea cotelor obligatorii și nu poziția Cehiei, Slovaciei, Ungariei și României și anume, respingerea acestor cote. De fapt, timpul a dovedit că soluția cotelor este nu numai ineficace, dar nici nu dă răspuns la problemă. De fapt, nimeni nu mai vorbește despre cote.

Toată lumea, atât Germania cât și Austria, vorbește despre securizarea granițelor și rezolvarea problemei la fața locului, respectiv a creării unei zone tip buffer, și anume unii spun în Balcani, alții spun că în Turcia sau mai spre est. Fără doar și poate, putem spune că granițele Europei vor fi acolo unde se opresc migranții. Iar România poate să dovedească faptul că este pregătită pentru a fi acceptată în Spațiul Schengen dacă este în stare să apere hotarele Europei. Dacă apără hotarele României, apără hotarele Europei", a conchis Szilagyi.

Comenteaza