PDL pierde colegii, la Cluj

PDL pierde colegii, la Cluj
Noua alianţă politică îi va costa pe democrat-liberalii clujeni cel puţin patru colegii de deputat, câte unul pentru fiecare partener din ARD.

Potrivit negocierilor purtate la Bucureşti, în judeţul Cluj, PDL va trebui să cedeze câte un colegiu de deputat pentru fiecare din celelalte patru formaţiuni membre al Alianţei România Dreaptă (ARD). Cu doar 50 de membri activi în organizaţie, filiala clujeană a Partidului Forţa Civică (PFC) ar putea avea deputat.

Preşedintele PNŢCD Cluj, Horea Dan, a reprezentat formaţiunea ţărănistă la negocierile purtate la nivel naţional. „La Cluj e un algoritm foarte clar: PDL va avea şase colegii, iar celelalte componente ale alianţei, PNŢCD, PFC, Noua Republică (NR) şi Platforma Creştin-Democrată (PCD), fiecare câte un colegiu. Din câte am înţeles, deoarece PCD nu este partid, Adrian Papahagi (vicepreşedintele PCD - n.red.), va candida sub sigla PDL. De asemenea, dacă nici NR nu va deveni partid, probabil reprezentantul său va candida sub sigla PNŢCD. Noi am înaintat deja oferta noastră domnului Mihail Neamţu (preşedintele NR - n.red.) şi aşteptăm să ne spună cine va candida din partea lor", a explicat Dan. El a mai spus că, în funcţie de modul în care se va echilibra algoritmul în Transilvania, e posibil ca PDL să cedeze şi unul din cele patru colegii senatoriale din judeţ. Dan spune că ţărăniştii clujeni nu şi-au desemnat candidatul. „Avem vreo patru variante, trebuie să finalizăm negocierile pe plan local, să vedem care va fi colegiul nostru şi abia apoi vom stabili numele candidatului", a spus Dan.

Preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, nici nu confirmă, nici nu infirmă algoritmul distribuţiei colegiilor în alianţă, dar recunoaşte că acesta va fi decis la Bucureşti. „Până în acest moment n-am avut nici un fel de negociere la Cluj, cu nimeni. Aşteptăm să vedem ce se va decide la nivel central şi vom respecta acea decizie. Oricum, vom face în aşa fel încât să avem candidaţii cu cele mai mari şanse în colegiul în care candidează", a fost singurul comentariu al lui Buda.

Mult mai volubil a fost Adrian Papahagi, care a confirmat informaţiile ce-l privesc. Surprinzător, el n-a enumerat nici un clujean printre prietenii pe care spune că îi are în PDL. „Am şi spus acest lucru, voi candida sub sigla PDL. N-am intrat încă în partid, dar, în configuraţia actuală a alianţei, PDL este partidul în care am cei mai mulţi prieteni. Voi intra în PDL tocmai pentru această vecinătate cu prietenii mei vechi: Cristi Preda, Sever Voinescu, Monica Macovei, Theodor Paleologu şi Teodor Baconschi", a spus Papahagi. El a recunoscut şi informaţia vehiculată de mai multă vreme că ar putea candida în colegiul 1 Mănăştur-Grigorescu. „Decizia va aparţine partidului, dar, sigur, dorinţa mea este să candidez acolo unde sunt acasă, unde locuiesc de când mă ştiu, în casa cumpărată de părinţii mei, pe str. Parâng, în Mănăştur, în colegiul 1", a afirmat Papahagi.

Extrem de eliptic a fost preşedintele PFC Cluj Călin Morar. „Eu n-am participat la negocierile naţionale, la Cluj n-au fost nici un fel de negocieri, aşa că orice am afirma acum asupra acestui subiect ar fi lipsit de relevanţă. Avem şi noi mai multe nume de potenţiali candidaţi, care vor fi supuşi filtrului comisiei „Macovei" (comisia de etică a ARD, condusă de Monica Macovei - n.red.) şi abia apoi vom putea spune cine va fi candidatul nostru. Cert este un singur lucru: până în 29 septembrie trebuie să finalizăm listele cu candidaţi şi să le trimitem la Bucureşti pentru aprobare", a declarat Morar. Potrivit spuselor sale, PFC are, deocamdată organizaţie doar în Cluj-Napoca, unde ar avea adunate aproximativ 320 de adeziuni on-line şi olografe, dar numai 50 de membri activi şi un sediu în curs de amenajare. Cea de a doua filială din judeţ este în curs de înfiinţare la Turda. Reprezentantul NR la Cluj n-a putut fi contactat.

 

Etichete
Comenteaza