Planul „Dragnea" se năruie. Alianţă PNL - UDMR şi la Consiliul Judeţean Cluj (surse)

Planul „Dragnea
Surse din conducerea Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) susţin că aceasta va face majoritate cu PNL, la Cluj, atât la Consiliul Judeţean (CJ), cât şi la Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca.

Clujenii au votat, dar UDMR pune şeful CJ. Pare o glumă, dar este adevărat. Dacă la CL Cluj-Napoca liberalii deţin majoritatea simplă şi pot negocia alianţe doar de dragul unei majorităţi calificate (două treimi), la CJ Cluj nu pot instala un şef de capul lor. Un singur mandat le lipseşte: au 18 din totalul de 37.

Această situaţie îi obligă să negocieze cu UDMR, care are 7 mandate, dar maghiarii au fost curtaţi şi de PSD, care deţine 12 mandate, şi speră să basculeze PNL de la conducerea judeţului. Şi într-un caz, şi în altul maghiarii sunt la putere, dar social-democraţii, prin liderul lor, erau dispuşi inclusiv să ofere UDMR o tentantă funcţie de şef al judeţului.

Luni, însă, lucrurile s-au clarificat, susţin sursele ZIUA de CLUJ. Deşi conducerea naţională le-a permis şefilor din judeţe să negocieze majorităţi după voia lor, udemeriştii clujeni au decis să accepte oferta PNL atât la municipiu, cât şi la judeţ.

În interiorul uniunii se consideră că funcţia de viceprimar este importantă şi că trebuie menţinută. Aceasta pentru că, dacă întorc spatele PNL la judeţ, se pot aştepta să fie lăsaţi pe dinafară la municipiu. „Vom avea vineri discuţii cu PNL şi vom trata la pachet CL şi CJ. Mai mult, ne dorim colaborări şi la Aghireşu, Huedin sau Câmpia Turzii, unde am dori să avem viceprimari UDMR", spun surse ale UDMR.

Dacă negocierile vor fi parafate aşa cum îşi doresc PNL şi UDMR, opţiunile punctuale ale maghiarilor nu se vor modifica. Ei vor să o păstreze pe Horvath Anna ca viceprimar şi pe Vakar Istvan ca vicepreşedinte de CJ.

Pe de altă parte, surse social-democrate ne-au declarat că negocierile cu UDMR s-au cam împotmolit, în condiţiile în care uniunea maghiară ţine foarte mult la postul de viceprimar la Cluj-Napoca, pe care nu este dispus să îl piardă nici măcar de dragul funcţiei de preşedinte al CJ.

Acest post este unul strategic al UDMR, de unde uniunea are un cuvânt greu de spus în multe decizii ce privesc comunitatea maghiară, inclusiv acordarea de finanţări pentru organizaţii nonguvernamentale.

Liderii liberali clujeni îşi joacă şi ei cartea, cu fermitate, şi spun că nu sunt dispuşi să încheie cu UDMR decât o înţelegere la nivel de judeţ, ce implică discuţii pentru funcţiile de vicepreşedinte la CJ Cluj, viceprimar la Cluj-Napoca şi viceprimari în mai multe localităţi ale judeţului.

Ionel LESPUC

Mircea TĂTAR

Comenteaza