PMP solicită demiterea şefului Jandarmeriei Române

PMP solicită demiterea şefului Jandarmeriei Române
Partidul Mişcarea Populară cere premierului Victor Ponta demiterea şefului Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, ca urmare a modului în care a fost gestionată manifestaţia de duminică din zona Palatului Cotroceni.

"PMP cere prim-ministrului Victor Ponta demiterea urgentă a generalului maior Olaru Mircea, inspector general al Jandarmeriei Române, ca urmare a modului inadmisibil în care a gestionat mitingul organizat ieri de Antena 3, în zona Palatului Cotroceni. În primul rând, am avut de a face cu o manifestare neautorizată, care s-a finalizat cu agresiuni la adresa unor jurnalişti şi a unor oameni care se plimbau paşnic în zona Palatului Cotroceni. Lipsa de reacţie a Jandarmeriei române demonstrează că această instituţie nu îşi îndeplineşte atribuţiile principale de menţinere a ordinii publice, ba, dimpotrivă, protejează diferite forme de violenţă publică ce pot degenera în anarhie", se arată în comunicatul transmis luni de formaţiunea politică.

PMP menţionează totodată că "este inadmisibil ca Jandarmeria să aplice un dublu standard".

"În multe alte cazuri, Jandarmeria a intervenit în forţă împotriva unor oameni paşnici, care erau îngrijoraţi cu adevărat de soarta lor. Amintim doar protestul de la Pungeşti care a fost reprimat în forţă, iar jandarmii au fost susţinuţi public de către premierul Victor Ponta. Constatăm că acţiunea Jandarmeriei este la cheremul unor dispoziţii politice. Faptul că au lăsat neprotejată instituţia prezidenţială arată lipsa de profesionalism, dar şi slugărnicia conducerii Jandarmeriei Române faţă de trustul lui Dan Voiculescu şi faţă de actuala putere", se mai arată în comunicatul PMP.

Jandarmeria precizează, despre manifestaţia pro-Antena care a avut duminică în jurul Palatului Cotroceni, că a existat, în mod izolat, o persoană care s-a comportat violent, agresând o echipă de jurnalişti, şi că s-au luat deja toate măsurile pentru identificarea şi sancţionarea acesteia.

"Marea majoritate a participanţilor la acţiunea publică din Bucureşti s-a manifestat paşnic. În mod izolat, a existat o persoană care s-a comportat violent, agresând o echipă de jurnalişti aflată în mijlocul manifestanţilor, context în care dispozitivul de jandarmi a fost suplimentat. Referitor la această persoană, Jandarmeria a luat deja toate măsurile pentru identificarea şi sancţionarea acesteia, conform legii", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Inspectoratul General al Jandarmeriei.

Despre aceeaşi manifestaţie, sursa citată spune că aceasta a fost una "spontană", la care numărul participanţilor "a oscilat de la câteva zeci la aproximativ 4.000, context în care şi dispozitivul de jandarmerie prezent la faţa locului a fost adaptat permanent, conform procedurilor legale în vigoare".

În acelaşi comunicat se precizează că manifestaţii similare au avut loc duminică în judeţele Braşov (100 de participanţi), Bihor (15), Arad (30), Prahova (100), Suceava (30), Galaţi (30), Constanţa (17), Neamţ (40), Dolj (40), Sibiu (70), Cluj (30), Gorj (70), Bacău (25), Timiş (100), Iaşi (15), Argeş (30), Vâlcea (15) şi Mureş (30).

"Jandarmeria Română garantează dreptul tuturor cetăţenilor la liberă exprimare, însă niciun act de violenţă nu poate fi tolerat, iar orice faptă care a reprezentat o încălcare a legii urmează să fie sancţionată", se mai arată în comunicat.

Manifestaţiile pro-Antena 3 au avut loc după ce jurnalişti ai acestui post de televiziune au anunţat că ies "la plimbare" în zona Palatului Cotroceni, duminică la 17.00, şi că oricine "este binevenit" să facă acelaşi lucru.

În Capitală, unii jurnalişti, catalogaţi de manifestanţi drept "duşmani" ai celor de la Antena 3, au fost întâmpinaţi cu ostilitate, fiind agresaţi şi obligaţi, practic, să se îndepărteze. Un reporter al B1TV a fost lovit cu piciorul în spate de un manifestant. Reprezentanţii Jandarmeriei Bucureşti au spus că situaţie se calmase când jandarmii au ajuns la faţa locului şi că persoanele agresate pot face plângeri la Poliţie.

 

Comenteaza