PNL cere demisia ministrului Transporturilor şi a premierului. "Demisia Ioan Rus! Demisia Victor Ponta"

PNL cere demisia ministrului Transporturilor şi a premierului.
Indignaţi de declaraţiile făcute de ministrul Transporturilor, Ioan Rus, într-un interviu de la un post de televiziune, liderii PNL îi cer demisia.

Într-o postare de pe pagina sa de pe reţeaua de socializare Facebook, co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a avut un mesaj extrem de dur la adresa afirmaţiilor făcute de ministrul clujean, susţinând că acesta ar fi "o ruşine pentru România". De asemenea, ea a criticat liderii social-democraţi aflaţi la conducerea ţării, solicitând şi demisia premierului Victor Ponta. 

"Absolut revoltător. După ce că nu îi lasă să voteze pe românii din diaspora, le mai și jignesc în mod abominabil familiile! Acești oameni sunt o rușine pentru România. Demisia, Ioan Rus! Demisia, Victor Ponta!", a scris ea.

La scurt timp după, PNL a dat publicităţii un comunicat de presă, prin intermediul căruia liberalii cer, la rândul lor, demisia ministrului Transporturilor. 

"Afirmaţiile ministrului PSD Ioan Rus prin care jigneşte românii care muncesc în străinătate şi îşi bate joc de soţiile şi copiii rămaşi acasă arată modul în care se raportează, cu sfidare şi dispreţ, la cei care şi-au părăsit de nevoie căminele şi pe cei dragi pentru a le asigura un trai mai bun. Ministrul Rus este obligat să-şi dea demisia astăzi din Guvern, pentru că astfel de afirmaţii nu pot fi susţinute niciodată de un demnitar al statului român, oricare ar fi funcţia lui. Dacă Ioan Rus va rămâne în Guvern înseamnă că jignirile sale sunt asumate de întreg Guvernul şi implicit de premierul Victor Ponta. Este al doilea atac virulent la românii din Diaspora, făcut de un oficial de rang înalt al statului român, după acuzaţiile formulate de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care spunea că aceştia sunt capabili să-şi vândă votul pentru un mic şi o bere", spun liberalii.

Reacţiile vin în urma declaraţiilor făcute de Ioan Rus la o emisiune la Digi 24, în contextul în care vorbea despre românii din străinătate şi despre cât câştigă aceştia muncind în construcţii. 

"România are trei milioane de oameni, să zicem, din forţa activă, în acest moment, în occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betonişti, fierari şi aşa mai departe. Lucrează în construcţii, autostrăzi, prin Europa. Au poate 1.500 de euro salariu. O spun foarte direct. De banii ăştia, copiii se fac golani acasă şi nevasta curvă. De 700 de euro vin acasă jumătate", a declarat Ioan Rus, miercuri seară, la o emisiune a postului Digi 24.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Gabriela Coman, spunea, miercuri, la lansarea proiectului "Protecţie şi educaţie pentru copiii afectaţi de migraţia pentru muncă în străinătate", că la nivel naţional sunt înregistraţi 82.339 de copii afectaţi de plecarea părinţilor în străinătate.

"Aproximativ 49.000 dintre ei au doar un părinte plecat, ceilalţi au ambii părinţi în străinătate. Cifra pare în descreştere, însă niciodată nu suntem siguri că toate cazurile se raportează. Pare în scădere numărul şi probabil că şi evoluţia crizei economice influenţează acest lucru", a precizat secretarul de stat de la ANPDCA.

Joi, ministrul Ioan Rus a revenit, printr-un comunicat de presă, şi a susţinut că prin declaraţiile făcute la adresa românilor din străinătate a vrut "să atragă atenţia asupra unei realităţi dure din România de astăzi" şi nu să jingească pe cineva.

"Îmi cer scuze dacă prin formularea aleasă am jignit pe cineva, dar intenţiile mele au fost de a semnala o situaţie gravă cu care se confruntă multe familii de români, fără să-i jignesc, ci chiar compătimindu-i. Am facut referire la destrămarea familiilor şi la copiii lăsaţi în grija bunicilor ori a altor rude, ca urmare a faptului că părinţii lor au plecat să muncească în alte ţări în speranţa de a-şi construi un trai mai bun. Nu am dorit să aduc în niciun fel atingere demnităţii vreunei persoane prin acele declaraţii, ci doar să atrag atenţia asupra preţului mare pe care-l plătesc mii de români care au ales să plece să muncească în străinătate", a transmis ministrul Transporturilor.

El spune că, totodată, a dorit să le transmit celor plecaţi departe de casă că, în viitorul apropiat, mulţi dintre aceştia şi-ar putea găsi un loc de muncă în ţară, pentru că "România va avea nevoie de forţă de muncă, de specialişti în domeniul construcţiilor, odată ce vor fi demarate proiectele de infrastructură prevazute de Master Planul General de Transport".

Comenteaza