PNL depune astăzi moţiunea de cenzură "Opriţi Guvernul marionetă!" / Orban, pregătit să devină premier

PNL depune astăzi moţiunea de cenzură "Opriţi Guvernul marionetă!" / Orban, pregătit să devină premier

Liberalii depun, miercuri, în Parlament, moţiunea de cenzură "Opriţi Guvernul marionetă!" pe 20 iunie, preşedintele PNL, Ludovic Orban precizând că dacă aceasta va trece el va fi propunerea partidului pentru funcţia de premier.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a mai precizat, marţi, că, în cazul în care moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă va fi adoptată în plenul reunit al Parlamentului, atunci partidul pe care îl conduce este pregătit să îşi asume răspunderea guvernării.

"PNL este pregătit să îşi asume răspunderea guvernării. La ora actuală se lucrează în comisiile speciale ale partidului, vom avea o schiţă de guvernare. Principalul obiectiv este să punem punct acestei guvernări. Pentru români deja premierul ( Viorica Dăncilă-n.r) este ţinta tuturor glumelor şi miştourilor, nu se poate să nu existe ieşire publică în care să nu faci o gafă. (..) Consiliul Naţional al PNL a stabilit clar candidatul la funcţia de premier, persoana subsemnată ( Ludovic Orban-n.r). În cazul în care se va putea construi un guvern în jurul Partidului Naţional Liberal asta va fi propunerea oficială pe care o va propune PNL", a susţinut Orban la România TV.

Acesta a adăugat că au fost purtate negocieri cu mai mulţi parlamentari pentru susţinerea moţiunii de cenzură.

"Primii parteneri sunt formaţiunile politice din opoziţie, USR şi PMP. În rest negociem cu toată lumea. Mâine vom depune moţiunea de cenzură. Negocierile vor continua până la ziua dezbaterii şi votului cu fiecare parlamentar în parte şi cu fiecare grup. Am discutat şi cu ei ( PRO România- n.r). Vom vedea în cursul zilei de mâine. Aşteptăm semnături şi din partea lor", a mai spus liderul PNL, întrebat dacă parlamentarii Pro România vor susţine moţiunea de cenzură.

În textul moţiunii de cenzură, liberalii acuză partidul de guvernământ că a folosit Curtea Constitutională a României (CCR) pentru "a amputa" atribuţiile preşedintelui Klaus Iohannis.

"PSD, cu mâna CCR, a mutat astfel decizia privitoare la revocarea procurorilor marilor parchete în curtea ministrului Justiţiei, ministru numit politic care poate lua oricând decizii politice arbitrare, înlocuind procurori în funcţie de interese politice. Această abordare contravine poziţiei Uniunii Europene care s-a poziţionat împotriva politizării justiţiei", se arată în documentul liberalilor.

Matematic partidele de Opoziţie ar avea 165 de voturi, din totalul de 233 necesare adoptării moţiunii de cenzură, chiar dacă sunt susţinuţi şi de parlamentarii neafiliaţi înscrişi în Pro România lui Victor Ponta.

Potrivit procedurii parlamentare, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. În prezent, numărul total al parlamentarior este de 465.

Anul trecut, pe 23 noiembrie, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a respins moţiunea de cenzură "PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă" prin care liberalii îi cereau demisia premierului Mihai Tudose.

Comenteaza