Poate cineva să spargă tandemul Boc-Tișe? Va mai crește AUR? Alianță USR - Forța Dreptei - PMP? / Ce spun experții clujeni despre alegerile din 2024

Poate cineva să spargă tandemul Boc-Tișe? Va mai crește AUR? Alianță USR - Forța Dreptei - PMP? / Ce spun experții clujeni despre alegerile din 2024

Ultimul sondaj realizat la comanda PNL Cluj a oferit foarte multe informații interesante legate de opțiunea de vot a clujenilor în acest moment. Dominația liberalilor este evidentă, atât ca persoane, cât și ca partid, dar asta nu înseamnă că până anul viitor nu se mai pot produce schimbări și surprize pe planul electoral clujean.

Astfel, potrivit datelor sondajului realizat de către The Center for International Research and Analysis la comanda PNL Cluj, deși nu și-au anunțat oficial candidaturile pentru alegerile de anul viitor, atât primarul Emil Boc, cât și președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, și-ar adjudeca cu ușurință noi mandate.

În ceea ce privește alegerile europarlamentare, primele din seria celor patru de anul viitor, PNL este lider detașat, fiind creditat cu 50% din intenția de vot. Podiumul este completat de PSD cu 17%, USR cu 16%. AUR își face intrarea pe poziția a patra cu 8%, în timp ce UDMR este la 7%.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.053 de persoane în ceea ce privește datele la Consiliului Județean și 453 în ceea ce privește primăria Cluj-Napoca. Metoda de colectare a datelor a fost door-to-door, în perioada 23.09.2023 - 4.10.2023, marja de eroare fiind cuprinsă între +-3,3% (județ) și +-5% (municipiul Cluj-Napoca).

ZIUA de CLUJ a discutat cu mai mulți specialiști ai Clujului din zona politică și i-a chestionat referitor la datele și relevanța sondajului făcut în acest an preelectoral. 

George Jiglău, expert al Centrului pentru Studiul Democrației (CSD), este de părere că procentele de care se bucură Emil Boc și Alin Tișe nu sunt deloc surprinzătoare după felul în care au dominat administrația locală și județeană în ultimii ani.

Nu sunt frecvente sondajele de opinie realizate pe eșantioane județene, așa că astfel de sondaje sunt utile, chiar dacă este comandat chiar de PNL și realizat de o firmă care de obicei lucrează cu PNL. Nu este surprinzător că procentele de care se bucură Emil Boc și Alin Tișe par a fi atât de mari după felul în care au dominat administrația locală și județeană în ultimii ani.

De altfel cred că acest sondaj este un semnal dat de la Cluj mai degrabă pentru propriul partid, pentru a reitera forța electorală pe care o are filiala, și mai puțin adversarilor politici din Cluj. Altfel, cred că este puțin probabil ca până anul viitor să apară candidați noi cu suficientă forță electorală pentru a-i învinge pe cei doi, dar asta nu ar trebui să descurajeze competiția locală și nici atenția pe care noi, electoratul, ar trebui să o acordăm alegerilor și candidaților, pentru că dinspre contracandidați pot veni idei foarte utile și sper că domnii Boc și Tișe au acumulat destulă experiență politică pentru a lua ce e bun din ideile adversarilor politici.

Ar fi fost util pentru comunitatea locală și pentru calitatea guvernării locale dacă am fi avut alegeri în două tururi și atunci am fi putut vorbi și despre o șansă mai mare și pentru contracandidați, și despre un stimulent în plus pentru favoriți de a prelua și din ideile contracandidaților”, a afirmat, pentru ZIUA de CLUJ, George Jiglău.

Horia Nasra, analist politic, dar și fost președinte al PSD Cluj, speră ca alegerile pe care le vor face social-democrații în privința candidaților la Primăria Cluj-Napoca și la Consiliul Județean să fie unele „fresh”, numindu-l chiar pe Ioan Oleleu, vicepreședinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ca fiind persoana cea mai potrivită pentru a candida la CJ Cluj.

Este o fotografie de moment, cred că scorul UDMR este sub cel real, potențial, undeva la 12%. USR va mai crește dacă își va contura proiectul de alianță cu PMP și Forța Dreptei. Cred că în Cluj-Napoca o astfel de alianță poate fi pe locul II după PNL. În 2020, la Consiliul Județean, PNL a obținut 46,54 %, deci procentul de 50% dat astăzi mi se pare prea generos, cel mai probabil este undeva între 35-40%. La PSD se așteaptă candidații la Primărie și Consiliul Județean și sper să fie variante fresh, altfel riscă să fie sub scorul AUR din sondajul prezent, procent care nu cred că este cel real. Prin urmare, prezentul sondaj ridică multe semne de întrebare, nu l-aș lua ca reper.

Personal sunt adeptul echipelor în strategiile de campanie electorală. Cu siguranță tandemul Boc-Tișe pleacă aproape câștigător în 2024. Practic cei doi sunt cunoscuți în fiecare casă din Cluj. Au o notorietate uriașă față de ceilalți contracandidați deja vehiculați, ce este drept și cu mulți ani de politică în spate. Ar fi interesant un tandem electoral USR – Forța Dreptei – PMP, Viorel Băltărețu la municipiu și Adrian Oros la județ, deputatul USR fiind destul de activ, iar dl. Oros cunoaște bine județul.

Ar fi un tandem interesant, cu o echipă de comunicatori lângă – deputatul Oana Murariu, consilierele Adriana Cristian, Alexandra Oană. La PSD de departe cel mai bun candidat la Consiliul Județean Cluj ar fi Ioan Oleleu. Cunoaște foarte bine județul atât politic, cât și profesional, însă candidatul la Primărie rămâne un mister pentru PSD. La AUR așteptăm surprize pregătite de deputatul Coleșa și coordonatorul județean Sipoș, destul de activi în comunicare în ultima perioadă”, a declarat Horia Nasra.

Radu Albu-Comănescu, analist politic și lector al Universității Babeș-Bolyai, consideră că electoratul clujean arată o lipsă de exigență în ultimii ani, amintind problema mirosului neplăcut din vară sau cea veșnică a traficului.

În ceea ce privește sondajele care vizează candidații, suntem în clasica inerție a electoratului local, gata să perpetueze și rodeze același nume, fără o critică aprofundată a guvernanței locale și a modului în care orașul a evoluat în ultimul mandat (cu vizibile tonuri de minus în găsirea unor soluții credibile legate de sfera ecologică, trafic, poluare, aria metropolitană, etc.).

Această lipsă de exigență este un semnal că modul în care electoratul clujean - în majoritatea lui - selectează criteriile de evaluare a ale echipei de la primărie sunt cel puțin în stagnare, și nu caută să ridice ștacheta, nici printr-o acțiune civică aptă să reînnoiască stocul de actori publici interesați în bunul mers al orașului (și ulterior demni a fi votați pe alte platforme decât partidele politice), nici prin selecția unor teme diversificate de guvernanță locală; efluviile de mirosuri venite peste vară mai amintesc temporar clujenilor de chestiunile ecologice, dacă politicienii tot nu o fac…

În ceea ce privește trendurile politice, este îmbucurător că un partid naționalist, conservator și profund antiromânesc precum AUR este poziționat slab față de restul. Însă aceste procente vor depinde foarte mult de performanța partidelor care conduc în preferințe, pentru că tentația electoratului este de a se manifesta antisistem, fără să gândească la consecințele alegerilor făcute emoțional. Nu cred că PSD va ajunge la un ascendent în preferințele publice, dar nu înseamnă că PNL are neapărat motive de bucurie, pentru că în funcție de strategia electorală și mesajele publice ale oponenților (USR, AUR), o parte din procentele lor pot să treacă, într-o jumătate de an, în beneficiul celor din urmă”, a afirmat Radu Albu-Comănescu.

CITEȘTE ȘI:

Comenteaza