Politică "la firul ierbii". PSD caută vinovaţii pentru datoriile Cluj Arena

Politică
Grupul consilierilor locali PSD cere dezbatere publică pe marginea proiectului trecerii Cluj Arena din patrimoniul consiliului judeţean în cel al municipiului Cluj-Napoca. Social-democraţii anunţă că susţin acest proiect, dar cer explicaţii.

„Solicităm o dezbatere publică cu privire la trecerea imobilului Cluj Arena din patrimoniul Județului Cluj în cel al municipiului Cluj-Napoca, unde să fie prezente toate autoritățile implicate în acest transfer: reprezentanți ai primăriei, reprezentanți ai Consiliului Județean Cluj. Trebuie prezentate opiniei publice și discutate toate aspectele patrimoniale și financiare ale tranzacției.

Considerăm că trebuie explicate și sursele actualului faliment al S.C. Cluj Arena S.A, ce efecte produce transferul, dacă în viitor se va mai plăti impozit și ce se întâmplă cu datoria respectivă. De asemenea, considerăm util un punct de vedere al ANAF Cluj raportat la recuperarea TVA pentru investiție către fosta regie RAADPP. Suntem de acord în principiu cu trecerea imobilului Cluj Arena din patrimoniul județului Cluj în cel al municipiului Cluj-Napoca, dar trebuie să cunoaștem răspunsul cel puțin la aceste întrebări, de aceea solicităm dezbatere publică", a declarat liderul grupului consilierilor locali PSD, Dan Morar.

Colega sa de partid, consilierul local Corina Croitoru vorbeşte despre preconizatul complex sportiv stadion - sală polivalentă. „Așteptăm ca, în cazul încadrării obiectivului în proiectul Sălii Polivalente, să se conștientizeze nevoia unui management performant realizat de oameni a căror expertiză în domeniu să fie reală, nu tributară unui carnet de partid", a spus Croitoru, făcând trimitere la actuala conducere a Sălii Polivalente de sorginte PDL.

Liderul grupului PNL din consiliul local, Radu Moisin, este de părere că actualele probleme financiare ale societăţii Cluj Arena nu sunt treaba primăriei. „Grupul consilierilor PNL susţine preluarea stadionului de către primărie şi realizarea unui complex sportiv împreună cu Sala Polivalentă, aceasta a fost una dintre temele noastre de campanie, iar cloujenii care au considerat că e o idee bună au dot votul PNL. Cauzele pentru care s-a ajuns în această situaţie au fost suficient dezbătute în presă, restul chestiunilor n-au legătură cu primăria, ci cu actualul proprietar", a afirmat Moisin.

El apreciază că discuţia despre persoana care va manageria viitorul complex sportiv e prematură. „Primul director al Sălii Polivalente n-a avut nicio legătură cu politica, a fost ani la rând director al Direcţiei Judeţene de Sport, fiind pus acolo de PSD şi, totuşi, s-a dovedit a fi un bun administrator. Şi actuala conducere demonstrează un management eficient, dar e prematur să discutăm despre nume de persoane, până nu ştim cum va fi manageriat viitorul complex sportiv. Categoric, importantă e performanţa managerială şi rezultatele, iar rezultatele de la Sala Polivalentă sunt o premisă foarte bună pentru mangementul stadionului", a spus Moisin.

Amintim că, la închierea exerciţiului financiar aferent anului 2015, SC Cluj Arena SA înregistra o datorie de aproape 12,5 milioane de lei către primăria municipiului reprezentând impozite pe clădiri şi teren plus penalităţi de întârziere. Ca soluţie pentru eliminarea acestor taxe pe viitor a fost găsită transferarea întregii proprietăţi din patrimoniul judeţului în patrimoniul municipalităţii, ceea ce ar echivala, practic, cu o revenire a principalului stadion al Clujului în proprietatea municipiului care îl găzduieşte, aşa cum a fost până în anul 2004. Cum primarul din acea vreme, Gheorghe Funar, refuza să finanţeze întreţinerea stadionului, care, pe atunci, purta numele „Ion Moina", printr-o Hotărâre de Guvern, acesta a fost transferat din patrimoniul primăriei în cel al consiliului judeţean.

 

Comenteaza