Ponta: Când oamenii politici au atribuţii în numirea şefilor de parchete, apare un element politic

Ponta: Când oamenii politici au atribuţii în numirea şefilor de parchete, apare un element politic
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că ministrul Justiţiei, ca şi preşedintele ţării, indiferent cine sunt aceştia, sunt oameni politici, iar atunci când oamenii politici au atribuţii în numirea şefilor de parchete, "inevitabil apare un element politic".

"Pentru că ministrul Justiţiei, ca şi preşedintele ţării, indiferent cine sunt, nu personalizez, pentru că vor fi alţi preşedinţi şi alţi miniştri ai Justiţiei, sunt oameni politici. În momentul în care oamenii politici au atribuţii în numirea şefilor de parchete, inevitabil apare un element politic. Or propunerea mea a fost: «Haideţi să facem procurorii cu adevărat independenţi, nu doar în forma actuală, ci mai multă independenţă, să nu mai existe control ierahic, să nu mai avem de fiecare dată impresia că cine are procurorul sau cine numeşte procurorul general, practic, controlează toţi procurorii până jos, la ultima unitate de parchet de pe lângă judecătorie",a spus Ponta, după ce a participat la şedinţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ponta a precizat că trebuie spus foarte clar că ministrul Justiţiei este om politic, care se ocupă de politici publice, de politici penale, dar nu are atribuţii în numirile de procurori.

Premierul a explicat că decizia privind numirile de procurori şefi trebuie luată la nivel clar, de principiu.

"Am mai spus un lucru, dacă facem şi luăm această decizie, o luăm pentru viitor şi o luăm la nivel clar, de principiu, pentru că altfel ajungem în situaţii ridicole, în care în 2005 spunem că ministrul Justiţiei e bun să propună, în 2013 zicem că nu mai e bun să propună, în 2017 iar e bun, or lucrul ăsta nu poate să arată decât neseriozitate şi instabilitate", a spus Ponta.

Premierul a reafirmat că nu mai trebuie să existe control ierarhic şi ideea de subordonare, dând ca exemplu situaţia din Italia, unde politicienii nu ştiu cine este procuror general, pentru că nu au treabă directă cu procurorul general, acesta fiind doar şeful Parchetului General.

"Personalizarea extraordinară, cine e procuror general, cine e şef la DNA, că e doamna Kovesi, că e domnul Morar, dacă nu mai avem controlul ierarhic şi dacă nu mai avem ideea de subordonare, atunci, până la urmă... Vă spun, în Italia, cine e procuror general nu ştiu politicienii pentru că nu au treabă directă cu procurorul general, care este şeful doar al Parchetului General", a precizat Ponta.

Premierul a adăugat că în şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM s-a discutat şi despre respingerea celor două propuneri pentru procuror general şi procuror-şef al DNA, precizând că ministrul Justiţiei va declanşa o nouă procedură de selecţie.

"Am cerut ca la această nouă procedură să pornim nu de la ideea de a ne sabota unii pe alţi, ci să pornim cu ideea de a convinge într-adevăr ca procedura să fie transparentă, aşa cum de altfel a fost şi cea anterioară, că nu putem să spunem de la început că nu e bine să se înscrie candidaţii, să-i propună ministrul sau să nu-i propună, şi să ne propunem cu toţii ca, în cel mai scurt timp, pentru că, dacă nu mă înşel, la începutul lunii aprilie, practic cam încetează toate mandatele, şi cele de delegare, să avem şefi ai parchetelor numiţi pe o procedură transparentă", a spus Victor Ponta.

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a anunţat, marţi, că săptămâna viitoare va fi declanşată o nouă procedură de selecţie a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Mona Pivniceru a spus că, potrivit calendarului, procedura de selecţie se poate întinde pe 135 de zile.

"Actualei proceduri nu i s-a reproşat nimic, decât că a fost lipsită de transparenţă. Dacă transparenţă înseamnă prezenţa televiziunilor, o vom face aşa", a spus ministrul Justiţiei.

Întrebată dacă ea crede că se vor mai înscrie procurori în această procedură transparentă, Pivniceru a spus că acest lucru nu mai depinde de ea.

"Eu am să merg, am să vorbesc, dar dacă se vor înscrie este opţiunea ficăruia", a precizat ministrul Justiţiei.

Mona Pivniceru a mai spus că numele celor doi procurori vor fi anunţate la încheierea procedurii de selecţie.

Preşedintele Traian Băsescu a respins, în 18 ianuarie, propunerile privind numirile lui Tiberiu-Mihail Niţu şi Ioan Irimie în funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), trimise de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

"Motivaţia principală care a stat la baza deciziei domnului preşedinte Traian Băsescu este lipsa de transparenţă a procesului de selecţie organizat de Ministerul Justiţiei, care nu a fost stimulativ pentru ca un număr mai mare de procurori cu bune performanţe să se înscrie la procesul de selecţie", preciza Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă.

 

Comenteaza