Ponta: Ce se întâmplă la CSM e o problemă de credibilitate a sistemului de Justiţie

Ponta: Ce se întâmplă la CSM e o problemă de credibilitate a sistemului de Justiţie
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că la CSM are loc o bătălie, ceea ce reprezintă o problemă de credibilitate a sistemului de Justiţie în ansamblu, el apreciind că oamenii au foarte puţină încredere în Justiţie.

"Ce se întâmplă la CSM cred că e o problemă de credibilitate a sistemului de Justiţie în ansamblu. Oamenii au foarte puţină încredere. Ceea ce mă interesează pe mine, şi ceea ce vom încerca din punct de vedere legislativ, este să facem actul de justiţie, nu conducerea. Conducerea, procurorul general, CSM - asta îi interesează pe preşedintele ţării, pe jurnalişti", a spus Ponta.

Premierul a spus că românii sunt interesaţi ca justiţia să funcţioneze rapid, bine şi ieftin.

"Pe români îi interesează, când se duc ei să se judece la judecătorie sau la tribunal sau la Curtea de apel, să ştie că se judecă mai repede, că îi costă mai puţin, că primesc o hotărâre bună, că atunci când judecătorul greşeşte, răspunde pentru greşeală, la fel cu procurorul care face cereri de arestare şi după aia e achitat respectivul inculpat. Deci aia e justiţie, din punctul meu de vedere", a adăugat premierul.

Premierul a arătat că la CSM e o bătălie şi că el nu ştie cine este mai bun sau cine este mai rău şi nici nu este treaba sa să spună lucrul acesta.

El a arătat că acuzaţiile privind implicarea USL în situaţia de la CSM sunt "absolut stupide". "În rest, de la abordările absolut stupide şi politice cu USL care nu ştiu ce face la CSM.... Nu face USL nimic la CSM. În definitiv, sunt judecători, procurori acolo aleşi. De la faptul că am aflat că vreo 700 de judecători care au votat să-l retragă pe domnul Dănileţ - toţi sunt puşi de USL (...) deci astea-s prostii. Sunt absolut prostii şi nu ştiu când s-or însănătoşi toţi cei care o tot ţin aşa de un an de zile cu cine pune mâna pe justiţie. Adică acum Justiţia domnului Băsescu să nu cumva să o ia USL. Să nu fie a nimănui, să fie a României Justiţia", a spus Ponta.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cere demisia de onoare a Oanei Schmidt Hăineală din funcţia de preşedinte al CSM şi, totodată, solicită judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ să renunţe la candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului.

 

Comenteaza