Ponta şi Antonescu se ceartă pe... pielea ursului
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:04
- Politica
- Ascultă știrea

PSD şi PNL nu reuşesc să se pună de acord asupra alternativei la guvernare. Liderul PSD, Victor Poanta, vrea să guverneze singur, lucru pentru care omologul său liberal, Crin Antonescu, îl acuză de iresponsabilitate.
Victor Ponta a afirmat că “nu vede posibilă” o guvernare cu PNL, fapt care l-a scos din sărite pe Crin Antonescu. “Din punctul meu de vedere, PSD este la fel de iresponsabil ca şi ceea ce face guvernul”, a reacţionat acesta. Duelul verbal dintre cei doi lideri fusese declanşat în urmă cu doar câteva zile, când Ponta calificase drept neserioase referirile lui Antonescu la posibile alegeri prezidenţiale anticipate.
Preşedinte PSD Cluj, Remus Lăpuşan, încearcă să minimalizeze amploarea disputei dintre cei doi lideri ai opoziţiei. “Nu e o dispută, e doar un schimb de păreri pe situaţia actuală şi, evident, există şi tensiuni. Fiecare încearcă să-şi maximizeze şansele în viitoarea competiţie electorală”, apreciază Lăpuşan. Şi el şi-ar dori un guvern exclusiv de stânga. “Noi suntem un partid de stânga, avem un proiect şi vrem să guvernăm singuri. Dacă nu vom reuşi să obţinem la alegeri suficiente mandate pentru asta, vom vedea la momentul respectiv ce fel de alianţe vom face”, a declarat Lăpuşan.
Fostul strateg şef al PSD, Vasile Dâncu, este de părere că Ponta acţionează corect. “PNL a căpuşat PSD în perioada 2005-2008, când au guvernat cu 19% pe târgul cu câţiva PSD şi îl puneau pe Ludovic Orban să atace PSD-ul. Practicau dublul discurs. Ei ar vrea să repete figura şi îşi trimit foştii miniştri la televizor cu discursuri populiste, de stânga, ceea ce înseamnă că vor să se lipească de PSD, să meargă, din nou, la căpuşare şi încearcă, alături de oameni din interiorul PSD, să-l împingă pe Ponta într-o capcană electoralistă”, a afirmat Dâncu.
în opinia sa, Ponta trebuie să rămână ferm pe poziţie. “Nefăcând alianţă cu liberalii, îşi consolidează electoratul de stânga. PSD este pe primul loc în sondaje, trebuie să vină cu o politică de stânga, iar asta nu se poate cu PNL. Ponta e mai inteligent decât cred unii. El poate ţinti spre 50%, dar pentru asta trebuie să-şi conserve identitatea de stânga. Să facă fiecare opoziţie pe culoarul lui, n-avem de ce să ne înhămăm la căruţa PNL. Ar dispărea competiţia legitimă pe care Ponta ar putea-o avea cu Antonescu pentru preşedinţie în 2014, s-ar ajunge la o opoziţie indistinctă. Ponta acţionează inteligent din punct de vedere strategic”, consideră Dâncu.
Liberalii se declară, însă, deranjaţi de poziţia lui Ponta. “Mi se pare copilăresc modul de abordare al lui Ponta într-un moment în care e nevoie de o unitate a opoziţiei. Noi nu vom susţine niciodată un guvern cu program de stânga, dacă nu va conţine şi cele mai importante dintre principiile noastre”, a declarat vicepreşedintele PNL Cluj, deputatul Horea Uioreanu
El consideră că poziţia lui Ponta poate dinamita proiectul opoziţiei de îndepărtare a PDL de la putere. “Mi se pare nelalocul său să declare că guvernarea de dreapta, liberală, a fost un dezastru. Ponta ori nu înţelege nimic, ori e prost sfătuit, dar riscă să distrugă unitatea opoziţiei, dacă de la bun început respinge o guvernare alternativă. Sunt nişte declaraţii puerile, care nici măcar nu duc la câştigarea de puncte electorale”, a afirmat Uioreanu.
Puterea nu se îngrijorează
Preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, consideră că Ponta şi Antonescu se bat pe… pielea ursului din pădure. “Şi Ponta şi Antonescu sunt două dezamăgiri pentru mulţi care i-au văzut ca potenţiali lideri politici. Sunt incapabili să vină cu proiecte solide şi se ceartă, ca doi copii, pe pielea ursului din pădure. Din păcate, România duce lipsa unei opoziţii constructive. Nu vor ajunge niciodată să împartă guvernarea”, a comentat Buda.
în opinia şefului UDMR Cluj, viceprimarul Laszlo Attila, cei doi lideri ai opoziţiei simulează conflictul. “Cred că e un conflict inutil, pentru că mie mi se pare că ambii au adoptat strategia biciuirii guvernului – care va sta oricum în funcţie încă doi ani – doar pentru a-şi consolida poziţia în opoziţie. Probabil au luat exemplu Ungariei, unde dreapta a criticat în permanenţă guvernul, dar nu l-a dat jos, iar la alegeri a luat două treimi”, a opinat Laszlo.